Thursday, January 12, 2012

Sivistyneistön hillitty fasismi

Perussuomalaiset r.p. -puolueen presidenttiehdokas Timo Soini on mystinen mies. Vaalimainoksissa kuva itseään halaavasta Soinista on laitettu korttiin ja kortissa lukee "luotto". Samainen mies on vastustanut luotonantoa esim. Kreikalle. Kortin taustapuoli muistuttaa elinluovutustestamenttia, jonka yhteys Soiniin ja koko vaaleihin jää vähintäänkin hämäräksi - jos Soini tulee presidenttinä toimiessaan ammutuksi päähän, se luovuttaa elimensä?

Soinin uusin hokema on "sivistyneistön fasismi", jonka hän kuitenkin huomaavaisena miehenä vastikään muutti "sivistyneistön ahdasmielisyydeksi". Mä ymmärrän toki täysin, etten ole Soinin kohderyhmää, koska Soini vaikuttaa näissä vaaleissa haluavan että vain jo aiemminkin peruseiksi itsensä kokeneet häntä äänestävät. Haluaisin silti ymmärtää, keitä sivistyneistöön kuuluu. Aiemmista kannanotoista päättelen, että todennäköisesti toimittajat ovat sivistyneistöä, koska monet toimittajat kirjoittavat peruseista juttuja halventavaan sävyyn. Wikipedia kertoo sivistyneistön tarkoittavan "korkeasti koulutettua tai sivistyttä (sic) kansanosaa tai yhteiskuntaluokkaa" ja vaikka Wikipediaa kuuluukin väheksyä, lähden nyt siitä, että tämä määritelmä on muidenkin kuin sen kirjoittajan mielestä lähellä oikeaa. Kuuluuko Soini itse sivistyneistöön? Hänhän on kuitenkin korkeasti koulutettu, ihan maisterisjätkä. Onko hän fasisti ja/tai ahdasmielinen? Entä Tiina Maarit Soini, joka on JulkiTerhikin mukaan "lääkäri" eli vähintään lisensiaatin tutkinnon suorittanut? Kuuluuko hän sivistyneistöön? Minä taidan kuulua Soinin mielestä tutkinnostani huolimatta, koska olen äänestänyt kerran vihreitä. Mä kyllä puolustan demokratiaa enkä halveksi perussuomalaisia. En mä bruukaa halveksia muitakaan ihmisiä, vaikka olisin niiden kanssa eri mieltä, en edes krissejä. Tää asia kuitenkin henkilökohtaisesti pelottaa mua, koska en haluaisi tulla pidetyksi fasistina. Viittaako sana Soinin käyttämänä perusejen keskustelupalstoilla puhuttuun suvaitsevaistoon, koska siihen mä en ehkä kuulu? HS-Raadissa perusit vs. sivistyneistö -asiaa pohdittiin viime maaliskuussa, mutta edelleenkään en tiedä, kuka sivistyneistöön kuuluu.

Elämyskameli suosittelee
ulkoilu poliittisten pohdintojen sijaan

2 comments:

Anonymous said...

Villi veikkaus: sivistyneistön ahdasmielisyys tarkoittaa sitä, että sivistyneistö ei suvaitse suvaitsemattomuutta.

LLå

Elämyskameli said...

Joo niin se epäilemättä tarkoittaakin, mutta sivistyneistö-termiä on siis lainattu tarkoittamaan suppeampaa ihmisryhmää kuin yleiskielessä? Siihen kuuluu Hommafoorumilla parjattu suvaitsevaisto eikä muita? Ei Soini itse?