Sunday, December 22, 2013

22: defekografia

Radiologisilla tutkimuksilla voidaan tutkia paitsi elimistön rakennetta (anatomia), joissain tapauksissa myös sen toimintaa (fysiologia). Esimerkiksi aiemmin läpikäyty nielemisfunktiotutkimus kuvaa fysiologiaa eli nielun toimintaa. Lukijatoiveesta esittelen nyt toisenlaisen toimintakuvauksen.

Defekaatio tarkoittaa ulostamista, grafia kuvantamista. Defekografia on siis ulostamisen kuvaamista. Erilaisissa ulostamisvaivoissa voidaan haluta selvittää, että kuinka peräpää toimii. Oikein tyypillinen defekografiapotilas on aiemmin alateitse synnyttänyt 50-60-vuotias nainen, jonka ongelmana on ulostepidätyskyvyttömyys. Alatiesynnytyshän altistaa peräaukon sulkijalihasten heikkoudelle erityisesti, jos lantionpohjan lihakset eivät ole hyvässä kunnossa. Älkää kuitenkaan surko liikoja, alatiesynnyttäneet! Sektiosynnytys kun altistaa suolitukoksille. Äidin on kärsittävä jälkikasvunsa vuoksi niin monella tavalla.

Aiemmin defekografia tehtiin läpivalaisussa, jolloin potilaan peräsuoli täytettiin varjoainegeelillä, emättimeen laitettiin varjoaineeseen kastettu tamponi (jotta läpivalaisukuvista nähdään, missä emätin ulostaessa on), potilas istui ämpärillä ja läpivalaisulla kuvattiin, kun potilas ulosti varjoaineen ämpäriin. Varjoainepatsaan muodosta arvioitiin, kuinka peräsuolen seinämät ja limakalvot liikkuvat ulostamisen aikana. Minäkin olen näitä tutkimuksia tehnyt Jorvissa pari vuotta sitten joitakin kymmeniä. Nykyään monissa paikoissa vanha defekografia on hylätty ja tilalle on otettu magneettidefekografia. Siinä on muuten sama idea, mutta potilas kakkii peräsuoleensa laitetut varjoainegeelit selinmakuulla magneettiputkessa. Yllättäen tämä ei ole ihan niin mahdottoman vaikeaa kuin miltä se kuulostaa, sanovat potilaat. Tätä mä en sentään oo kokeillut. Magneettidefekografia on perinteistä läpivalaisudefekografiaa parempi siinä mielessä, että siinä nähdään myös kaikki peräsuolta ympäröivät rakenteet toisin kuin läpivalossa, jossa nähdään vain varjoaine ja luut. Siitä sitten arvioidaan, että kuinka se peräsuoli toimii.

Videolla ulostustapahtuma magneettikuvassa. Blogin kirjoittaja ei vastaa katsojan ajatuksista. Älä katso, jos kakkaaminen aiheuttaa pahoinvointia.

MR-defekografia, potilaalla on emättimen ja peräsuolen välisen seinämän heikkoutta, minkä vuoksi peräsuolen etuseinämä työntyy ulostaessa eteenpäin

No comments: