Tuesday, December 24, 2013

24: pelvimetria

Raamattu kertoo Jeesuksen syntyneen tallissa. En ole tarkemmin perehtynyt 1. vuosisadan synnytysopin kehittyneisyyteen, mutta tarinassa ei ainakaan mainita, että kätilö tai muu synnytyksen avustaja olisi ollut paikalla. Toivottavasti Jeesus oli päätilassa eli syntyi pää edellä, koska perätilasynnytys on vielä vaarallisempi molemmille. Toki kirjallisuudesta saamme lukea, että molemmat selvisivät synnytyksestä, joten perätila shmerätila, kyllä aiemmin synnytettiin tallissa pylly edellä tulevat lapsetkin itse, mutta nyt pitää jokainen epäilty tarjontavirhe tarkistaa pelvimetrialla. (Aah, mä rakastan kömpelöitä aasinsiltoja!)

Pelvimetria on magneettitutkimus, jolla selvitetään lantion sisämitat. Näistä synnytyslääkäri eli obstetrikko arvioi, onko sikiön tarjoutuvan osan ja synnyttäjän lantion välillä sellaista epäsuhtaa, joka estää alatiesynnytyksen. Tutkimus tehdään raskauden loppuvaiheessa usein sikiön ulkokääntöyrityksen jälkeen, jos alatiesynnytystä pidetään vielä mahdollisena vaihtoehtona.

Pelvimetria voidaan joutua tekemään päivystysaikana. Lausujalle se on helppo, mutta tutkittavalle hankala. Loppuraskauden aikana kun saattaa olla aika hankalaa maata selällään paria saati pariakymmentä minuuttia. Lisäksi magneettiputki on ahdas ja sinne mahtuminenkin voi olla ongelma.  Potilaita voi kuvata loivassa kylkiasennossakin, kunhan lantio ei ole kierossa. Ei kuitenkaan ole tarkoitus, että potilas pyörtyy putkeen.

Radiologin homma on pelvimetriassa tosiaan vain mitata muutama yksinkertainen pituusmitta. Mä en osaa tarkemmin selittää, mitä obstetrikot niillä mitoilla tekee. Mä vaan mittaan.

Lantion keskisagittaalileike. Alhaalla oikealla valkoisena näkyvä synnyttäjän pakara ja kohdussa perätilassa oleva sikiö, jonka pylly on siis alaspäin kohdunkaulaan suuntautuen 
Aksiaalileike lonkkanivelten korkeudelta. Punaisella nuolella merkitty kohtu, sinisin nuolin reisiluiden päät
Sagittaalisarja, kaksosraskaus

Nyt jää joulukalenteri taas tauolle. Riemukasta (eilistä) festivusta ja iloista joulua koko Kamelin kuulijakunnalle! Kiitän lukijoita innokkaasta joulukalenterin seuraamisesta ja suoranaisesta palauteryöpystä. Tämän vuoden kalenteri tuntuu olleen monen lukijan suosikki. Kiva kuulla! 

Itse vietän jouluaaton 14 viimeistä ja joulupäivän 10 ensimmäistä tuntia Töölön sairaalassa, mutta joulupäivänä klo 10:00 alkaa loma ja samana päivänä jännittävä elämysmatka Budapestiin Handymanin ja Långstrumpin kanssa. Eiköhän siitäkin jotain raporttia saada tulemaan.

1 comment:

hanna said...

tää oli kaikista hienoin joulukalenteri mikä mulla on ikinä ollu!!!