Vanhassa Lonely Planetissa mainostetaan Saksan historiallista museota (
Deutsches Historisches Museum) kertomalla, että lukemattomat saksalaiset koululaissukupolvet ovat tylsistyneet kyyneliin asti sen käytävillä. Pakkohan sinne oli päästä. Hesarista luin pari kuukautta sitten DHM:n uusimmasta vaihtuvasta näyttelystä "Hitler und die Deutschen" eli kuinka Hitleristä tuli Führer. Me skipattiin suosiolla pysyvä näyttely aikojen alusta vuoteen 1918 ja mentiin suoraan Hitler-Ausstellungiin. Se oli kiinnostava! Näyttelystä (tai ainakin näyttelyvieraista tiistaina klo 11) näki selvästi, kuinka Hitler on edelleen saksalaisille mysteeri ja hämmennys ja kuinka saksalaiset suhtautuvat ristiriitaisesti historiaansa. Se on mun mielestä hieno piirre saksalaisissa - hyväksyvät ja työstävät historiaansa. Koskahan Suomi osaisi ruveta tekemään saman Venäjän/Neuvostoliiton suhteen? Katsottiin vielä pysyvä näyttely 1919-1990, joka sekin oli mielenkiintoinen. Nähtiin mm. hienoja propagandajulisteita, esim. yksi Handyman-hamsterin
säikäyttänyt juliste. Näytillä oli myös aito pyöreä itäsaksalaispesukone ja kylttejä verettömästä vallankumouksesta.
Mä intouduin selvittämään Saksaan työhön tulevan lääkärin kielivaatimuksia. Ainakin joissain osavaltioissa (niissä, jotka ystävällisesti ilmoittavat vaatimuksensa netissä), vaaditaan B2-tason kielitaitoa (taso 4 kuusiportaisella asteikolla). Mä oon nyt innokkaasti selvittänyt omaa kielitaitoani Goethe-instituutin nettisivuilta löytyvillä testeillä ja turns out ainakin luetun ja kuullun tekstin ymmärtämisen taso mulla on noin B1 (3/6). Ei oo kauheen pitkä matka! Mut kyl vähintään tasolle C1 (5/6) pitäis päästä. Onneksi Helsingissä on Goethe-instituutti ja niillä kielikursseja.
Elämyskameli suosittelee
hamstrauksen välttäminen
3 comments:
Toi Lonely Planetin kuvaus museosta on kyllä vastustamaton!
"Se on mun mielestä hieno piirre saksalaisissa - hyväksyvät ja työstävät historiaansa. Koskahan Suomi osaisi ruveta tekemään saman Venäjän/Neuvostoliiton suhteen?" - Hyvä kameli!!! Just näin. Tarinoin tästä aiheesta aika usein pomoni kanssa. Tähän vois vielä lisätä, että Suomessahan ei ollu käyty läpi edes sisällissotaa. Landella jengi kantaa kaunaa edelleen joillekin naapureille, jotka oli just väärällä puolella ym. Sisällissodat on pulmallisia ja usein erityisen julmia siviilien näkökulmasta, ja traumatisoi kansakuntaa usein enemmän kuin sota naapuria vastaan. Loppukaneettina tätä asiaa hyvin kuvaava, kaikkien rakastama sananlasku: sitä tikulla silmään, joka vanhoja muistelee. (ilmeisesti tätä paskaa elämänohjetta toteutetaan edelleen liian innokkaasti.)
Voi tokkiinsa, että ihan valtiotieteilijä kehuu mun vaatimattomia poliittishistoriallisia pohdintoja. Ihan tässä punastuu.
Ja tosiaan myös tuo sananlasku on todella urpo!
Post a Comment