Mä olin unohtanut Pandemian! Käsittämätöntä. Se on kuitenkin sekä teemaltaan että mekaniikaltaan yksi mielenkiintoisimmista peleistä mitä mulla on.
Maailmalla kytee neljä infektiotautia, joiden leviäminen olisi syytä estää, vaikka tavoitteena ihmiskunnan tuhon estäminen onkin toki eettisesti arveluttava. Pelaajat pelaavat yhdessä peliä vastaan ja kullakin on tarkemmin määritetty rooli. Peruspelissä roolit ovat käytännössä positiivisia - taudin hoidon keksimiseen tarvitaan tietojen keräilyä, jakamista ja tutkimistyötä sekä parantamiseen lääketieteellistä osaamista ja kullakin pelaajalla on roolinsa mukainen erityistaito yhteisen hyvän edistämisessä (esim. koordinaattori, tutkija, insinööri, lääkäri tms). Lisäosan myötä mukaan tulee myös bioterroristi, joka yrittää sabotoida muiden hommia. Pandemia on myös ensimmäinen peli, jonka mukana tulleita ekstrakortteja ("keksi itse rooleja") on käytetty. Me ideoitiin konsultin ja stripparin roolit: konsultti voi tahtonsa mukaan vaihdella muiden pelaajien rooleja. Valitettavasti hänen on toki myös tarpeellista käyttää kaikki vuoronsa resurssit tyhjänpäiväiseen matkustamiseen, jolloin asiat eivät etene. Strippari taas saa jakaa (tietoa) vapaasti, mutta jättää kaikkiin visiteeraamiinsa kaupunkeihin ylimääräiset tautikuutiot.
Pandemia ei ole suinkaan ainoa yhteispeli vaan esim. jo 1980-luvulla pelattiin Scotland Yardia, jossa yksi on rosvo ja muut etsiviä, jotka yrittävät paikallistaa rikollista kaupungin kaduilta. Days of Wonder on julkaissut Arthurin aikaan sijoittuvan Shadows over Camelotin, jossa pelaajat yrittävät selvittää keskuudestaan luopiota. Joulupukki toi Handymanille Salaisuuksien saari -pelin, joka on arvostelujen mukaan kuin paranneltu Pandemia. Vielä ei ole sitä päästy pelaamaan, mutta pian, hyvin pian.
Pandemia on monimutkaisesta selityksestäni huolimatta itse asiassa kohtuullisen yksinkertainen oppia. Ensikertalainenkin pärjää hyvin, kun kuitenkin voidaan yhdessä suunnitella seuraavaa muuvia. Peli on myös varsin mukaansatempaava ja vaikeustasoltaan sopiva siten, että joskus voittaa mutta ei suinkaan aina. Vaikeustasoa voi myös itse säädellä peruspelissäkin helposti ja toki lisäosa tuo lisää leveliä niille, joille peruspeli on liian helppo. Pandemia on kerrassaan mahtava. Yleensä yksi peli kestää noin kolme varttia ja pelaajia mahtuu 2-4 (lisäosalla viides). Kahdestaankin tätä voi pelata, mutta kolmella tai neljällä peli on parempi ja monipuolisempi. Oikeastaan mikään itse pelissä ei estä useammankin pelaajan osallistumista, mutta liian suuri pelaajamäärä johtaa epätaloudellisiin ratkaisuihin eikä pelin voittaminen enää oikein onnistu.
Bonusluukussa ei ole kuvaa, koska bonusluukun materiaali on kirjoitettu puolenyön aikaan enkä mä millään jaksa enää mennä etsimään kameraa.
1 comment:
Salaisuuksien saari oli kyl ihan hyvä! Tosin siin ei ollu konsulttia.
Post a Comment