Thursday, September 16, 2010

Quite interesting

Mulla on uusi lemppariohjelma. Se on BBC Entertainmentilta tuleva QI. Aivan loistava ohjelma. Kyseessä on jonkinlainen tietokilpailu, jonka juontaa ihana Stephen Fry ja kilpailijoina on yleensä koomikoita tai muuten hauskoja ihmisiä. Suloinen kikkarapää Alan Davies on vakkarikilpailija, muut vaihtuvat, joskin moni on ollut monta kertaa. Kysymykset liittyvät yleensä jakson teemaan, joka saattaa olla esimerkiksi Ranska tai linnut. Kysymykset ovat yleensä sellaisia, joihin on helppo vastata kliseisesti väärin (esim. minkä värinen on nikotiinitahra) ja kilpailijat saavat miinuspisteitä vastatessaan tylsästi ja kliseisesti. Varsin usein osa kilpailijoista jää miinuspisteille, onpa kisa voitettukin miinuspisteillä (kun saa niitä vähemmän kuin muut). Ohjelma on todella hauska ja hyvin tuotettu. BBC on ystävällisesti myös laittanut kolme ensimmäistä kautta DVD:lle ja Amazon.co.uk on ystävällisesti laittanut ne minulle postiin.

Kindle on aivan mahtava laite. Mä oon nyt lukenut sillä kolme kirjaa ja se tuntuu toimivan koko ajan paremmin. Näyttö on optimaalinen lukemiseen: silmät eivät väsy, se ei heijasta ja kontrasti on hyvä. Laite on kevyt verrattuna ainakin kovakantiseen kirjaan. Kindleä on helppo lukea myös esim. makuuasennossa eikä kirjanmerkkiä tarvita, koska laite muistaa, mihin viimeksi jäätiin. Akun keston luvataan olevan 1 kk. Tähän en osaa kommentoida mitään, koska laite on mulla ollut vasta pari viikkoa. Ei oo tarvinnut uudestaan ladata.

Sivun taittoa saa itse säätää mieleisekseen - esim kirjasinkoolle on kahdeksan eri vaihtoehtoa ja kirjasinlajille, rivinvälille ja palstan leveydelle kolme vaihtoehtoa. Käyttöjärjestelmä on intuitiivinen ja käyttöohjeet ovat näppärästi itse laitteessa.

Näppäimet ovat melko pienet, tämä saattaa vaikeuttaa isosormisten käyttöä, mutta mulla ei ole vaikeutta. Aika harvoin sillä tarvitsee mitään kirjoittaa, lähinnä silloin, jos haluaa selailla nettiä. Mä oon ostanut muutaman kirjan Amazonista. Amazon mainostaa kirjan ostamisen olevan mahdollista vain yhdellä klikkauksella. Se on totta, kunhan ensimmäisellä kerralla kertoo, millä kortilla aikoo maksaa. Amazon lupaa, että kirja on luettavissa yhdessä minuutissa ja useimmin tämä on aikamoinen yliarvio, aika on toistaiseksi mun lataamissa kirjoissa ollut noin 20-30 sekuntia. Toki lataamisaika on varmaan vähän pidempi niissä kirjoissa, joissa on kuvia. Tätä kokeilen pian, kun hankin jonkun radiologian kirjan Kindleeni.Tietysti lataamisaika voi pidentyä myös 3G-verkkoa käytettäessä (oma laitteeni on halvempi malli, jossa on vain wifi (139 dollaria), mutta kalliimmassa (189 dollaria) on wifin lisäksi 3G-mahdollisuus).

Lehtiäkin Kindlellä kuuluu voivan lukea. En ole tätä vielä kokeillut. Handymanin lähteen mukaan osa lehdistä (ainakin Time) on huonoja, koska niissä on taitettu mukaan vain teksti ja kuvat pitää käydä katsomassa nettisivulta. Kuulostaa ankealta.

Hyvä ostos oli myös Kindlen oma kotelo, jossa on Kindlen akkua virtalähteenään käyttävä integroitu valo. Tämä kotelo on kuitenkin yllättävän kallis (60 dollaria) etenkin itse laitteen hintaan verrattuna. Se kotelo on kuitenkin niin toimiva ja siisti, että hinta ei harmita. Ainoa harmittava asia on se, etten huomannut sitä tilatessani, että sellaisia oli saatavana eri väreissä, itse ostin tylsän mustan. Lähinnä kotelo näyttää kalenterilta ja on mielestäni siisti ja asiallinen.

Kindle Store on myös toimiva. Siellä on erittäin paljon kirjoja. Toki harvinaisempia nimikkeitä sieltä ei löydy, mutta Amazonin kaunis tavoite on saada sinne jatkossa kaikki kirjat (siis ihan kaikki). Suomenkielisiäkin kirjoja siellä on, mutta mä en oo perehtynyt valikoimaan. Kirjojen hinnat ovat yleensä samaa tasoa kuin paperiversioidenkin. Jotkin klassikot ovat ilmaisia (esim. Alice in Wonderland ja Scarlet Letter), mutta suurin osa klassikoista maksaa 2,30 dollaria ilmeisesti arvonlisäveron vuoksi.

Ainoa huono puoli Kindlessä on se, ettei kirjoja henno lainata enää kavereille, koska sitten ei voi lukea itse mitään. Kindle siis lisää käyttäjänsä itsekkyyttä. Toisaalta maailma ja kämppä pelastuu, kun ei tarvitse ahdistaa itseään taas uudella fyysisellä kirjalla (saattaa kuulostaa kaukaa haetulta, mutta on elävää elämää mulle).

Kindlen edut ovat selvästi haittoja suuremmat. Parhaimmillaan Kindle on varmasti erittäin paljon ja/tai omituisia kirjoja lukeville, jotka eivät sure lainaamisen mahdottomuutta. Mulle se on erinomainen, koska kukaan muu ei edes haluaisi lukea kirjoja A Secret History of the IRA tai The Essential P. G. Wodehouse Collection.

Elämyskameli suosittelee
QI ja Kindle

3 comments:

Anonymous said...

Mä haluaisin! Siis en IRA-kirjaa vaan Wodehousea, sehän on ihan mahtava!

Polaah said...

KindleKindleKindle.. Onneks oon edes tavannut tämän ihmelaitteen niin tiedän mistä on kyse, mut.. Ei se nyt NOIN ihku voi olla.

Elämyskameli said...

Eiku kyllä se on vähintään noin ihku. Mä luin sitä tänään aamulla luentosalissa ennen luentoa. Pomo istui viereen ja hullaantui, päätti ostaa vaimolleen samanlaisen. Käski mun vielä esitellä sitä parille randomille erikoislääkärille ja fysiikan professorille.

Wodehouse on tosiaan ensiluokkainen ja kestää monta lukukertaa. Toi Essential collection sisältää Wodehousen kaikki 96 teosta ja hinta oli 4,49 dollaria.