Sunday, April 21, 2013

Kotihän

Jokaisella ihmisellä on kotiminä ja muuminä samalla tavalla kuin on kotihousut ja ulkohousut. Kaikki käyttäytyvät kotona tai omiensa parissa eri lailla kuin kavereiden kanssa tai töissä. Siksi mua ihmetyttääkin se, kuinka helppoa on luokitella ihmisiä fb-käytöksen perusteella. Lähimpänä mä voin tietysti arvioida itseäni - kuinka helposti mä tulkitsen jonkun ilottomaksi moraalipoliisiksi, hermostuttavaksi villapaitahipsteriksi tai sinisilmäiseksi höntiksi muutaman yhdentekevän statuksen tai kommentin perusteella.

Kuten usein parisuhteessa, mä en niinkään välitä siitä, mitä muut musta itsestäni fb:n perusteella ajattelee, mutta se kyllä hämmentää, miten Handymaniin suhtaudutaan. Mulle on täysin selvää, että Handyman on monen mielestä ärsyttävä, joskus jopa julkea. Jotkut sen mielipiteenilmaisut on tulkittavissa pelkästään provokaatioksi. Silti on mun mielestä jotenkin omituista, että kun Handyman kertoo fb:ssa liikuttuneensa tietokonepelin keskustelussa lukemastaan 11-vuotiaan koulukiusatun pojan tarinasta, voi kommenttien rivien välistä lukea, kuinka yllättävä tällainen tunnereaktio Handymanille on. Ehkä joo foorumi oli harvinainen, mutta itse tunnereaktio hyvinkin tyypillinen. Eihän Handyman tietenkään kovin julkisesti yleensä murheitaan ja huoliaan käsittele, mutta samalla tavalla sillä niitä tietenkin on kuin kaikilla muillakin. Itse asiassa mä pidän Handymania harvinaisen empaattisena, ainakin se on huomattavasti mua empaattisempi. Handymanin puheista sitä on ehkä joskus vaikeaa havaita, mutta teot puhuvat puolestaan. Handyman haluaa oikeasti auttaa kaikkia läheisiään aina kun voi. Esimerkiksi käy vaikkapa tämä sunnuntaipäivä: aamulla mentiin lyhyellä varoitusajalla mun vanhemmille, kun Äiti soitti, että internet-yhteys on rikki. Sieltä suoraan lähdettiin Vilungin luokse seurustelemaan ja siinä hetki myös katsottiin lapsia, jotta vanhemmat pääsisivät hetkeksi keskenään ulkoilemaan. Espoosta Handyman ajoi kaverinsa luokse suunnittelemaan nettisivuja, jotka on luvannut kaverin yritykselle tehdä ja sieltä hän on sittemmin mennyt työkaverinsa tyttöystävän muuttoavuksi, koska työkaveri oli sairastunut. En yhtään epäile, etteikö Handyman olisi jossain vaiheessa kirjoittanut fb:iin jonkin sarkastisen kommentin johonkin auringonihailustatukseen, mutta eihän se tarkoita, ettäkö hän ei ymmärtäisi, kuinka pahalta koulukiusaaminen voi 11-vuotiaasta tuntua.

Mä tein perjantaina vieraille ruoaksi kalakeittoa ja sitä varten mun piti tietysti ostaa lohta. Mun piti käydä torstaina hallissa, mutta nukuin koko päivän ja halli ehti mennä kiinni. Niinpä menin Stockalle. Siellä oli kalatiskillä mua palvelemassa todella nuori poika. Pyysin kilon lohta kuutioituna, minkä vuoksi pojan piti kysyä työkaveriltaan, että saako meiltä lohta kuutioituna. Kaveri sanoi, että kyllä saa. Poika kysyi tarkemmin ohjeita ja kaveri neuvoi ottamaan nahan pois ja leikkaamaan kalan kuutioiksi. Kyseessä oli mahdollisesti ensimmäinen kerta, kun poika käsitteli kalaa, siltä ainakin vaikutti. Ensin hän vielä varmisti minulta, haluanko tosiaan, että nahka poistetaan. Sitten hän aloitti jo ensimmäisestä viillosta tuhoontuomitun nahan poistoyrityksen. Nahka lähti kapeina suikaleina ja kun ensimmäisellä kerralla se ei lähtenyt kunnolla, oli lopputulos karmea. Hän yritti naama punaisena riipiä raidallisesta kalasta raitoja pois, mutta ei siitä oikein mitään tullut. Lopulta sain laatikollisen kalakuutioita, joissa oli vielä aika paljon nahkaa jäljellä. Ei mua se lopputulos harmittanut yhtään niin paljon kuin se, että kolme muuta kalatiskin myyjää hengaili siinä vierellä katsellen pojan ähräystä ja jutellen erilaisista opiskeluryyppäjäisistä ("mä olin pari vuotta sitten Hämeenkadun approssa, mutta enää ei turnajaiskestävyys kyllä riittäisi!"). Kukaan ei neuvonut pientä työkaveria. Mä kimmastuin niin, että laitoin nettisivujen kautta palautetta, tarkasti kuitenkin kirjasin, että en halua valittaa työsuoritteesta vaan perehdytyksen puutteesta. Sain takaisin pitkälti geneerisen kiitoskirjeen, lupauksen paremmasta perehdytyksestä ja 10 euron hyvityksen. Toivottavasti nuori mies ei menettänyt työpaikkaansa.

Elämyskameli suosittelee
Hakaniemen halli

1 comment:

Hullu Hattara (HH) said...

Miksi Handymanista yritetään valheellisesti leipoa jotain lällykkää mitä hän ei todellakaan ole? Se on hän, masculinity män! Oon kuullu, että sillä on vain yhdet housut ja ne on salihousut!