Monday, February 22, 2010

Matka on tärkeämpi kuin päämäärä

Viime aikoina on tullut uitua lähinnä Urheilutalolla, Yrjönkadulla ja kesäisin Stadikalla. 10 vuotta sitten mä en muualla käynytkään kuin Mäkelänrinteessä. Ilmeisesti nuoruudenkaipuu yllätti, kun tänään sinne piti sitten ehdottomasti päästä. Töiden jälkeen käväisin kotona hakemassa uimakassin. Ihan kiva kävelymatka sinne tietysti olisi (1,6 km), mutta oli kylmä ja laiskotti, joten päätin mennä ratikalla (miiiis-take!). Ratikassa oli tosiaan tunnelmaa. Harhainen täti-ihminen julisti käytävällä epistolaansa - esim. että kirkkaanpunainen väri TV:ssä ja julkisissa tiloissa on koodi, jolla yhteiskunta yrittää horjuttaa hänen mielenterveyttään. Eilenkin oli uutistenlukijalla punainen bleiseri ihan tätä varten. Oikeistohallitus on kuulemma käskenyt Orionia tekemään lääketutkimusta suomalaisilla ihmisillä lääkkeillä, jotka aiheuttavat vaarallisia haittavaikutuksia. Haittavaikutusten vuoksi tutkimuksia esim. Parkinsonin ja Alzheimerin taudin sekä masennuksen hoitoon suunnatuilla lääkkeillä on jouduttu lopettamaan, esim. hänen hyvä ystävänsä ajettiin mielisairauteen tällaisella lääkkeellä. Lääkkeistä tädillä oli muutenkin sanottavaa - hänen verenpainettaan oli kuulemma hoidettu ACE-estäjäryhmään kuuluvalla lääkkeellä 10 vuoden ajan. Kun hän oli sitten lopettanut lääkkeen, huomasi hän lääkkeen aiheuttaneen itsellään finnejä ja ihon kuivumista (kyllä, molempia). Mutta oliko sitten sattumaa, että vähän lääkkeen lopettamisen jälkeen ACE Europe -niminen vakuutusyhtiö lähetti hänelle mainoksen murtumavakuutuksesta, joka ei korvannut sormien, varpaiden tai nenän murtumia. Tämän rouva koki uhkauksena: pian oli kuulemma tulossa sormien, varpaiden ja nenän murtuma. Lisäksi kuulemma satelliitilla seurataan ihmisten kävelyä ja Starport-nimisestä satelliitista tulee tylyjä myyjiä Stockalle. Niin ja muutama vuosi sitten tädillä oli ollut ongelmaa Pepsodentin valkaisevan hammastahnan kanssa. Tämän vuoksi hän oli mennyt Unileverin toimistolle ja siellä keskustellut asiasta kolmen työntekijän kanssa (työntekijöiden nimetkin hän muisti). Kun eivät olleet tulleet yhteisymmärrykseen hammastahnasta, niin Jari-niminen työntekijä oli sanonut, että "nyt otetaan tekniikka käyttöön" ja tämä tekniikka oli johtanut siihen, että rouva ei nukkunut kolmeen kuukauteen. Täti sääli meitä tyhmiä ymmärtämättömiä ihmisiä. Me ei kuulemma tiedetä, että meille on asetettu synnytyslaitoksella ihon alle laite, joka jossain vaiheessa elämää aiheuttaa vatsakipuja ja sitten leikataan umpilisäke ja asetetaan uusi laite. Mua ei suuremmin psykootikkojen horinat häiritse, mutta pari 25-30-vuotiasta miestä näytti pelokkailta. Ja siis tän kaiken ehti täti kertoa ratikassa Brahenkadun ja Mäkelänkadun välillä eli 800 metrin aikana, jota ratikka jurnutti 14 minuuttia.

Mä jo ehdin luulla, että mikään ei liiku hitaammin kuin se ratikka (3,4 km/h!), kunnes ilahtuneena huomasin, että kylläpäs liikkuu! Ensimmäistä kertaa urallani nimittäin mittasin matkaa vesijuostessani. Aattelin, että kilometri olisi varmaankin sopiva vesijuoksumatka. Uimalla kilometriin menee multa 30-35 min, joten ajattelin että vesijuoksemalla siihen saa kulutettua juuri sopivat 45 min. Vähän meni vikaan - 1000 m taittui vesijuosten joutuisasti aikaan 49 min (1,2 km/h). Mäkelänrinteen vesijuoksufasiliteetit olivat kunnossa: 5 m syvän 25 m leveän hyppyaltaan päästä oli erotettu n. 6 m leveä alue vesijuoksijoille. Siinä oli tilaa ohittaa, vaikka mummot ja nelikymppiset lilluivatkin vierekkäin ja joissain kohdissa saattoi joutua ohittamaan neljänkin tädin rintamia. Aika paljon oli väkeä - enimmillään 26 vesijuoksijaa, mutta silti mahtui kohtuullisesti. Suihku- ja saunatilat ovat tilavat ja järkevät, joskin ajoittain suihkuun tuli ilmeisesti ulkoilmaa, joka oli vähän vilakkaa nakuiluun ja naapurisuihkun ruotsinkielinen 2-vuotias poika teki pienen pisun mun säärelle, mutta sellaista sattuu. Tunnelmaltaan Mäkelänrinne on tietysti arkisempi kuin Yrjönkatu, mutta urheilulliselta anniltaan kyllä selvästi parempi. Hinta on tietysti selvästi kallein, mutta meiltä valeopiskelijoilta silti vain 3 e, joka saa Urheilutalon 2,70 e vaikuttamaan aivan törkeältä ryöstöltä (mitä se toki onkin). Yhtään paremmalla ilmalla se on ehdottomasti mukavan kävelymatkankin päässä, eli tulee liikunnan lisäksi hyötyliikuntaa. Kesällä ei toki ole Stadikan voittanutta, siellä kun pääsee ulkoilemaan uimisen ohessa ja vielä 50 metrin altaassa!

Elämyskameli suosittelee
Mäkelänrinteen uintikeskus

2 comments:

Anonymous said...

Tää oli niin eeppinen sporamatkan kuvaus, että vetää mykäks. Spora on just kulkuneuvoista parhain, vain siellä voi kokea tällaisen draamatuotannon.

Anonymous said...

Joudun ottaan sanojani hieman takaisin, havaitsin eilen että myös bussissa voi kuulla jokseenkin vastaava. Kyseinen setä ei ollut ehkä yhtä selkeesti psykoottinen kuin Kamelin kohtaama tätskä, mutta sitäkin hämmentävämmin setä yhdisteli asiota. Perseestä oli siis, paitsi poliitikot, hyvinvointiyhteiskunta yms., niin myös se että joku mies pukeutuu naiseksi (esim. pakkiryöstäjä tai pappi).

Valitettavasti mun kännykkä ei soita mp3:ia niin kovalla, ettei ton verran ois kuulunu läpi.