Tuesday, October 12, 2010

Reumaa

Entinen työkaveri oli nähnyt mun ilmoituksen röntgenin työlistoissa (on itsekin aloittanut vastikään työnteon röntgenissä) ja otti yhteyttä. Loistavaa! Mentiin tänään yhdessä koulutukseen, jossa kansainvälisen reumapäivän kunniaksi opetettiin asioita selkärankareumasta. Sen diagnostiikka ja hoito on muuttuneet lääkisajoista ihan oleellisesti, mikä oli varsin mielenkiintoista. Tää on oleellista mullekin, koska sen diagnostiikkaan kuuluu myös röntgentutkimuksia. Koulutuksessakin oli radiologi opettamassa kuvia. Parasta oli kuitenkin vaihtaa kuulumisia kaverin kanssa. Toivottavasti pian uudelleen!

Työnteko on edelleen loistavaa, koska siellä tuntee joka päivä oppivansa jotain. Sijoituspaikat vaihtelevat viikottain skeemalla natiivikuvat - tietokonetomografiat - toimenpideultraäänet - ajanvarausultraäänet. Mulla on nyt ajanvarausultraääniviikko ja oppimiskäyrä tuntuu pystysuoralta. Vielä viime viikon alussa mä kysyin käytännössä kaikista tutkimuksista seniorin apua. Nyt jo noin puolet menee itsenäisesti - valtaosa kauloista, vatsoista ja alaraajalaskimoista jo täysin ilman apua. On hykerryttävää voida oppia uusia mielenkiintoisia asioita töissä joka päivä! Tokihan jossain sen oppimisenkin on loputtava, mutta silloin voi ehkä tuntea osaavansa alansa ja sekin tuntuu aika kivalta asialta. Kunpa kaikki löytäisivät oman radiologiansa!

Kuten lukijat huomaavat, ei harvassa päivitystahdissa ole mitään pahaa, jos elämässä ei ole muuta kuin työ ja vesijuoksu. Kivahan joskus ois jostain muustakin kirjoittaa. Esim. mainoksista. Mä oon närkästynyt niin monista mainoksista. Esim. telkkarissa tuleva Långstrumpinkin mainitsema Kitekat-mainos. Sori nyt vaan, mainostaja, mut mikään kissanruoka ei voi taata kissan elävän täyttä elämää, ei etenkään mikään kastroiduille kissoille tarkoitettu laihisruoka. Toinen mua todella ärsyttävä mainos on jonkun kosmetiikkafirman (ehkä L'Oreal?) silmänaluksista voihkiva mainos. Siis eihän kukaan Suomessa tajuissaan asuva ihminen voi olla sitä mieltä, että silmänaluksia on olemassa. Ainakaan se ääninäyttelijä ei ole sitä mieltä, niin vastentahtoisesti se sen koon sinne väliin livauttaa. Varsin rasittava mainos on myös se, jossa tarjoilijalla on yhtäkkiä pellen nenä. Se on niin sekava, että mulla ei rehellisesti oo käsitystä siitä, mikä se tuote on. Sen tullen pitää laittaa silmät kiinni tai kääntää ne neuleeseen (menossa huovutetut tossukat äidille).

Elämyskameli suosittelee
vesijuoksu (työnteon ohella)

6 comments:

Rami Lindström said...

Hieno kuulla et susta on kovaa vauhtia tulossa myös selkärankareumaexpertti, sillä diagnosoin sen vastikään itelleni aamuisten selkäkipujen johdosta. Lääkärineiti YTHS:llä tosin epäili mun diagnoosia ja veikkas ongelman olevan (taas kerran) mun lihaksissa, jotka on valitettavan vähällä käytöllä. (Musculus gluteus maximuksia lukuun ottamatta.)

Anonymous said...

Ei hitto, tollen pellennenämainoksen mä oon missannu! Sen sijaan silmänalukset tuli mieleen heti, kun näin fb:sta että Elämyskameli valittaa mainoksista. Siis todella kamalaa.

Anonymous said...

Sit iänikuinen inhokkimainos on tietty kaikenlaiset Actimel/Activia-mainokset. En ikinä muista kumpi on se joka torjuu stressiä, mut se animaatio, jossa stressi kimpoaa pois siitä jogurttia juoneesta tyypistä vituttaa ihan sikana.

Niin ja tollen --> ton. Innostuin vähän liikaa.

Elämyskameli said...

Ranpo! Mä opin eilen, että mikäli potilaalla on ns. tulehduksellinen selkäsärky, niin jatkotutkimukset ovat tarpeellisia. Tulehduksellisen selkäsäryn kriteerit (väh 4/5 tarvitaan):
-kipu on alkanut alle 40-vuotiaana
-kipu on alkanut hiipien (ei siis esim. trauman jälkeen)
-kipu ei helpotu levolla
-liikunta helpottaa kipua
-kipu ja selän jäykkyys ovat pahimmillaan aamulla

Muita tulehduksellisen selkäsäryn merkkejä ovat
-tulehduskipulääkkeet auttavat hyvin
-kipu on kestänyt vähintään 3 kk
-kipua voi olla pakaroissa, mutta harvemmin siitä alaspäin

Alustavia jatkotutkimuksia ovat esim. labrakokeet ja lannerangan ja erityisesti SI-nivelten rtg-kuvat. Toivottavasti ei napsahda kohdalle.

Selkärankareumaatikkoja arvioidaan olevan Suomessa n. 40000, mutta vain 8000:n lääkitys on Kelan korvauksen piirissä eli diagnosoimatonta tautia on paljon.

Anonymous said...

Yks mainos iski just fb:ssä silmään ja oli pakko tulla tänne avautuun: Ed grl, joku tyttöjen energiajuoma (ilmeisesti lähinnä siinä mielessä tyttöjen juoma, että pullo on pinkki). Se on nimittäin luonnollinen vaihtoehto, koska siinä on luonnon omaa kofeiinia! Voi morjens!

Rami Lindström said...

-kipu on alkanut alle 40-vuotiaana CHECK
-kipu on alkanut hiipien (ei siis esim. trauman jälkeen) CHECK
-kipu ei helpotu levolla CHECK
-liikunta helpottaa kipua CHECK
-kipu ja selän jäykkyys ovat pahimmillaan aamulla CHECK

Muita tulehduksellisen selkäsäryn merkkejä ovat
-tulehduskipulääkkeet auttavat hyvin CHECK
-kipu on kestänyt vähintään 3 kk - ei
-kipua voi olla pakaroissa, mutta harvemmin siitä alaspäin - pakarat kivuttomat

Viikon popsinu iltasin 15 mg Meloxicamia, nyt muutama aamu jo kivuttomia. Ratkasevaa lienee et palaako kipu kun noita ei enää ota.