Monday, November 30, 2009

Talvisota

Tänään tulee kuluneeksi 70 vuotta talvisodan syttymisestä. 1986 kuolleella isoisälläni ei ollut vasenta yläraajaa vaan aika kolho proteesi ja tämä oli talvisodan syytä. Talvisotaan liittyen muistan 50-vuotisjuhlatorstain päivälleen 20 vuoden takaa kolmannella luokalla. Kaikki oppilaat istuivat jumppasalissa tuoleilla hiljaa, kun maailman kuivin rehtori piti maailman kuivimman puheen. Paikalle oli kutsuttu muutama sotaveteraani kertomaan kokemuksistaan, jotka tuntuivat vantaalaisesta kolmasluokkalaisesta aika kaukaisilta, vaikka isoisällä ei ollutkaan vasenta yläraajaa. Isoisä oli sentään kertonut asioita jotenkin lapsen kielellä eikä puhunut tankeista tai pyssyistä niiden tuotemerkeillä. Yksi erityisen pelottava veteraani marmatti siitä, kuinka sosiaalituet olivat alimitoitetut. Sitten laulettiin Maamme-laulu. Juhla kesti alun neljättä tuntia ja seuraavana päivänä oli matskunkoe. Oikein pistää vihaksi näin myöhemmin mietittynä, että miksi ihmeessä ei voitu ensin kertoa, että mikä se talvisota oli, mitä siinä tehtiin ja miksi siinä tehtiin niin ennen kuin meidät kuljetettiin kuuntelemaan tätä juttua. Tai ois voinut järjestää jotenkin sellaisen lapsiystävällisemmän tapahtuman, jossa näiltä veteraaneilta olisi voinut kysellä asioita sodasta ym. Toisaalta kyse oli samasta kuusta kuin milloin Berliinin muuri oli kaadettu. Siitäkin mä muistan vain Marja-open tärisseen katedeerilla ja sanoneen kohtalokkaalla äänellä: "Lapset, te elätte historiallisia aikoja." Tääkään ei sinänsä vakuuttanut, kun ei ees tiedetty, että mitä se semmoinen historia on. Sitähän alettiin opiskella vasta viidennellä luokalla.

Mä oon huolestunut valtion taloudesta. Mua nyppii, että poliitikot ei uskalla tehdä mitään leikkauksia mihinkään, kun ne pelkää ääniensä puolesta. Jos talous on kuralla, ei lainanotto auta. Sääli ettei valtio nosta rahaa OP:sta, koska siellä kyllä virkailija huomauttaisi, että maksa ensin nuo vanhat lainat pois. Sosiaali- ja terveysmenot ovat valtavat ja näistä pitää pystyä kiristämään, jotta leikkaukset eivät mene näpertelyksi. Ennemmin olisin valmis terveysmenoista karsimaan kuin koulutuksesta (paitsi ehkä yliopistoverkkoa voisi jotenkin harventaa). KELA kai valtion suurimmat sosiaali- ja terveysmenot tuottaa. Nyt sitten vain miettimään, mistä voisi vähentää vai laitettaisko kerralla kaikista tuista 1-2 %? Sairauspäivärahan pienennys? Lapsilisän vähentäminen tai poisto? Diabetes- ja verenpainelääkkeiden erityiskorvattavuuden lopettaminen? Tässä menee kyttyrä solmuun, kun näitä miettii.

Elämyskameli suosittelee
ahvenfileet paistettuna tillin ja perunamuusin kanssa

2 comments:

Pyry said...

En tykkää perunamuusista, vaan syön ennemmin esim nuudeleita tai tuorepastaa.

Ja tosiaan voin vakuuttaa, että elämäni kameli on ollut huolissaan valtiontalouden alijäämäisyydestä! Se on miettinyt kovasti, että mistä voisi tinkiä.

Anonymous said...

Mutta hei eipäs unohdeta keynesiläistä finanssipolitiikkaa! Mut ehkä sit lihavina vuosina vois tosiaan maksaa niit velkoi poiskin, vähän noiinkuin OP:n tätikin ehdottaa.

Ja mitä tulee terveydenhuollon menoihin, niin jätä Kamsu sen miettiminen ammattilaisille, kato nykyään on sellasii terveydenhuollon konsulttei jotka miettii tota ihan työkseen! Et jos tehtäis hommat vähän fiksummin niin ei tarttis varsinaisesti leikata mistään.