Tuesday, August 3, 2010

Käyttötesti 60000 askelta: København

Neljän päivän loma Kööpenhaminassa lähestyy loppuaan, lento kotimaan kamaralle lähtee kolmen tunnin päästä. On aika lokeroida loma pääkoppaan.

Yleistä
Yleinen ilmapiiri on Kööpenhaminassa miellyttävä. Kaupunki kiilasi Kamelin tilastoissa top kolmoseen Helsingin ja Berliinin seuraksi. Tunnelma on rento ja rauhallinen. Kirjoitettua kieltä on helppoa ymmärtää ruotsin perusteella, puhuttua kieltä ei niinkään. Ihmiset puhuvat erinomaista englantia sekä ruotsia ja saksaa, mikä helpottaa kommunikaatiota. Keskusta on jalankulkuun sopivan kokoinen. Jalkakäytävät on keskustan alueella poikkeuksetta päällystetty osin mukulakivin ja osin isommin laatoin, yhtään asvalttijalkakäytävää ei nähty, vaikka etenkin Kameli niitä olisi toivonutkin. Pyöräteitä on joka paikassa, pyörällä päästään helposti ja nopeasti tasaisessa kaupungissa minne vain.

Julkinen liikenne
Ne julkisen liikenteen vempeleet, mitä käytettiin, toimivat erinomaisesti. Lentokenttä on selkeä ja lähtöaula erinomaisen viihtyisä (hyvät kaupat!), tuloaula vähän ankea. Kuskiton metro on erinomainen keksintö, ylipäänsä vuorokauden ympäri kulkeva metro on nerokkuutta. Kööpenhaminan metro on osittain rakennusvaiheessa (kuten lienee kaikkien suurkaupunkien metrojen laita) - toistaiseksi metrolla ei pääse vielä rautatieasemalle, mikä on pieni miinus. Rakennustyöt on kuitenkin jo aloitettu. Lentokentältä pääsee junalla ja metrolla kaupungille ja tietty bussejakin kulkee. Itse liikennelaitos on vähän hankalasti ymmärrettävä, koska ilmeisesti kaikki eri liikennevälineet ovat eri firmojen liikennöimiä, joten Reittioppaan löytäminen netistä on työlästä (kyllä semmoinen kuitenkin löytyy). Vyöhykejärjestelmä on vähän mystinen, koska esim. lentokenttä on vyöhykkeellä 4 ja keskusta vyöhykkeellä 1 ja silti näiden välillä tarvitsee vain kolmen vyöhykkeen lipun.

Raha
Tanskalaiset suojelevat identiteettiään ja ekonomista tasapainoaan käyttämällä omaa rahaansa, mikä tietysti on euroalueella matkustamaan tottuneelle vähän rasittavaa. 1 euro on noin 7,5 kruunua ja 100 kruunua on n. 14 euroa. Käytössä on kolikoita 50 äyristä 20 kruunuun ja seteleitä (mun lompakossa nähtynä) 50:stä 500 kruunuun. Kööpenhaminassa hintataso on ehkä pikkuisen korkeampi kuin Helsingissä (Apple-indeksillä iPhone-sukat Helsingin Verkkokaupassa 28,90 euroa ja Kööpenhaminan Gigantissa 240 kruunua eli n. 32 euroa), ero on kuitenkin melko pieni. Toki kaikki tuntuu hirveän kalliilta, kun kaikki hinnat ovat satasissa. Rahasta pitää vielä mainita, että Billundin kentällä oli tavattavissa Raharössykkä, jota Handyman edelleen muistelee monta kertaa päivässä.

Ruoka
Perinteisesti Tanskassa syödään tietysti kalaa. Ensimmäiseksi tulee varmaan kaikille mieleen smørrebrød, joita olikin tarjolla siellä täällä. Mulle ei noi tuorejuusto-hapankermasoosit niin maistu, joten meidän perheestä Handyman hoiti smørrebrød-maistelut. Hyvää oli, joskin vähän huono maku jäi, kun pari tuntia ankeriasleivän syömisen jälkeen tuli vatsatauti. Kööpenhaminassa on myös pari Burger Kingiä ja lentokentällä kaksi Starbucksia (tukholmalaistyylinen huijaus perustaa Starbucks vain lentokentälle). Erilaisia viinereitä, pullia ja sämpylöitä oli myynnissä joka kolmannessa kadunkulmassa. Sushi maksaa saman kuin Helsingissä ja oli maistelijan mukaan hyvää, 14 kakkaran annos 150 kruunua eli 20 euroa. Myös seuralaisen kananuudeliannos oli herkullinen, hinta 80 kruunua eli 11 euroa. Kööpenhaminassa on myös Pohjoismaiden ainoa brittien perustama wagamama-ravintola, joka todettiin herkulliseksi (Handyman sanoisi mjaiskis ja omnomnom).

Puuhat
Kuten on jo aiemmin tälläkin foorumilla raportoitu, tällä lomalla me käytiin Billundin Legolandissa ja lisäksi Tivolissa ja kanavaristeilyllä. Kaikki sopivat meille hyvin. Legolandia osaa suositella lapsiperheille ja muuten legoista kiinnostuneille. Tivoli sopii niin lapsiperheille, teiniperheille kuin aikuisillekin ja kanavaristeilyäkin oikeastaan kaikille. Shoppailumestoja en osaa suositella, koska me ei ostettu juuri muuta kuin legoja Handymanille ja kola-Snöreneitä Handymanin äidille.

Johtopäätökset
Kööpenhamina sopi Elämyskameli-Handyman-matkailukohteeksi hyvin. Kaupunki oli viihdyttävä ja miellyttävä, tykättiin paljon enemmän kuin esim. Amsterdamista. Tänne voisi ehkä harkita tulevansa uudelleenkin, jos sattuisi sellainen loma, että on rahaa myös sen pakollisen Berliinin reissun maksamisen jälkeenkin.

Tästä on hyvä jatkaa odottamaan viikon päästä alkavaa matkaa Berliiniin!

Elämyskameli suosittelee
Kööpenhamina

Handyman suosittelee
terveisii kaikille!

6 comments:

Pyry said...

Oikeesti suosittelen:
Raharössykkä

Polaah said...

Mähän pyysin jo lisäinfoa raharössykästä, foorumi oli ilmeisesti väärä jos sitä ei luettu kommentoinniksi joten uusitaan tänne. More info about raharössykkä, kiitos.

Ja voisit ruveta tekemään matkablogia, päätoimisesti, sen verran hyvin jäsennelty ja selkeä tääkin kertomus oli.

Elämyskameli said...

Raharössykästä ei valitettavasti meillä ole olemassa enempää tietoa kuin sunnuntain postissa on jo kerrottu. Siksi ei enempää infoa ole tippunut.

I aim to please! Ehkä mä en ihan matkablogia voisi alkaa tehdä, koska matkablogin pitäjän pitäisi käydä yli kaksi kertaa vuodessa matkalla (ja mieluusti ei aina Berliinissä). Siksipä mä kutsun Elämyskamelia all-rounderiksi: with anything to any occasion! Matkailuaiheiset tekstithän saa näppärästi silmäiltyä valitsemalla Matkailua-hakusanan vaikkapa tämän postauksen alta.

Anonymous said...

Mahtava Köpis-raportti!

Stalkkeri said...

Munkin havaintoni mukaan niitä pekonihodari- ynnä muita välipalakärrejä oli siellä Köpiksessä joka kulmassa. Lisäksi muistan kauniit, hymyilevät, kielitaitoiset, ystävälliset ja elegantit ihmiset.

Mut tosta leikkirahapelleilystä ne saisivat luopua.

Tolla mun nimimerkillä saadaan taatusti paljon uusia ystäviä.

Elämyskameli said...

Joo pølserikärryissä löytyi. Mainoslauseita oli joka lähtöön - tunnet sen knækkenistä! Kuin isoisän tekemää! Lisin herkut!