Friday, December 7, 2012

Seitsemäs: Fried Green Tomatoes

Mä oon jälleen tullut rakastamaani Keski-Eurooppaan. Mahdottoman ihana paikka! Poikkeuksellisesti en ole Saksassa enkä edes saksankielisellä alueella vaan veljeskansan parissa Budapestissä. Kaupunki on mulle toki tuttu 90-luvun alusta, jolloin Isi oli täällä töissä ja me käytiin täällä alvariinsa. Myös tammikuussa 2002 me käytiin täällä Handymanin kanssa lomalla. En mä tietenkään mitään kaupungista muista paitsi että 90-luvun alussa täällä haisi omituiselle (itäblokille) ja täältä sai Äidin mielestä kauniita villapaitoja, joita mun hammaslääkäri myös aina kehui juuri saatuaan ängettyä kaikki odontologiset instrumenttinsa mun suuhun. Muistan myös sen, että vuonna 2002 hotellihuoneen ikkuna veti niin pontevasti, että jouduttiin tunkemaan vaatteita tiivisteeksi. Niin ja että uudenvuodenaattona ei 90-luvulla iltaviiden jälkeen mikään muu ravintola ollut auki kuin hotellin ravintola, jossa tarjoilija osasi kysyä "Kana, ei kala?" sopivin käsiliikkein tehostettuna, kun olin suomeksi tilannut kanakeiton.

Mä oon täällä Budapestissä Långstrumpin ja Geen kanssa. Minilomanen jee! Meidän tavoitteena on shoppailla ja lillua kylpylässä. Tänään on tehty molempia tai kylpylä oli hotellin spa area, jossa oli perusallas, pari poreallasta, tarkoin määritelty sauna (uimapuku pakollinen, saunottava pyyhkeeseen kääriytyneenä), vähemmän määritelty höyrysauna ja experience shower (out of order). Takaisin Suomeen palataan sunnuntaina, joten tässä on vielä aikaa mennä uusiin kylpylöihin ja löytää tätäkin päivää parempia shoppailumahdollisuuksia. Gee joutui ekaan shopping frenzyyn sitten vuoden 2009 ja osti mm. kaksi toppatakkia. Mä ostin naamion ja jalkarasvaa.

Matkan teemaan sopien valitsin tämän päivän elokuvaksi Fried Green Tomatoes. Se on paras tyttöystävyyselokuva, jonka tiedän. Siitä on pitkä aika, kun olen sen viimeksi nähnyt, mutta muistaakseni siinä oli poikkeuksellisen onnistunut aikahyppely ja varsin hyvä girl power -meininki ja jännittävä juoni. Vanhainkotikuvaus oli hyvä valinta, Kathy Batesin kotirouvakuvaus hauskaa ja lempeän realistista ja aihe (perheväkivalta ja rasismi) aina ajankohtainen. Naisten ystävyys on todentuntuinen ja lämmin ja elokuva tuntuu aina tuoreelta.

Nyt väsyttää ja vielä pitää pestä vadelma-vaniljanaamio pois. Huomenna jatkan jännittävää kertomusta Budapestistä. Tiiserinä mainittakoon vaikkapa homeisen mummolan makuinen leivonnainen ja eksoottinen tyynyn päälle jätetty herkkunen.

Elämyskameli hyräilee
Tonava kaunoinen

2 comments:

gee said...

Joo näin kaikki ttapahtui. Kameli ei huijaa


Anonymous said...

Kamelin lahjomattomuus journalistina on palautettu!

LLå