Tuesday, December 16, 2008

Kielitaitoa

Viime viikon uutinen ulkomaalaisuudesta tuli tänään omakohtaisesti realistiseksi. Sain nimittäin töissä tämänastisen elämäni absurdeimman kohteliaisuuden. Mummukka oli tullut flunssavaivan vuoksi vastaanotolla ja siinä tutkittuani selitin, että tämmöistähän tämä flunssa on - tulee, kestää aikansa ja menee. Mummo oli ihan tyytyväinen. Siinä lähtiessään sanoi vielä, että "te puhutte kyllä todella hyvää suomea!" Mä menin siinä ihan sanattomaksi alkuun, muutaman sekunnin kuluttua ravistin ihmetyksen pois ja kysyin, että kuinka niin. Turns out mummeli oli luullut mun olevan saksalainen. No eipä siihen ollut sen suurempaa sanomista sitten.

Tuntuu, että mun töissä menee kielitaito ihan hukalle. Puolethan siellä puhuu muuta kuin perussuomea, mutta en mä ikinä käytä suomen lisäksi muuta kuin ruotsia ja englantia. Vaikka koulussa oli mahdollista lukea monia melko harvinaisiakin kieliä, ei tullut niitä opiskeltua. Enkä mä kunnolla lukenut niitä tavallisiakaan. Venäjää pitäisi osata, mutta huolimatta endless venäjäntunneista ja ylioppilaskirjoituksista mä en osaa muuta kuin tervehtiä ja kiittää. Sen oon kyllä huomannut, että helpottaa kovasti olla suomenkielinen, koska esim. romaniankielinen melko huonosti suomea puhuva työkaveri on paljon mua suuremmassa pulassa vaikka afrikkalaisten huonosti suomea puhuvien ihmisten kanssa. Moni maahanmuuttaja vaatiikin päästä aina suomenkielisen työntekijän vastaanotolle, koska muuten voi olla tosi vaikeaa saada asiaa perille. Kuulostaa kummalta mutta on oikeastaan aika loogista.

3 comments:

Lettipitko said...

Kiitti muuten chat-seurasta, virkistyin niin paljon, että ehkän raahautua viettämään post-päivystysapatiaani kotikeitaalle. Taitaa muuten tulla flunssa, pirulainen, ne LNS:n pikkuriiviöt tartutti sen muhun! Työperäinen sairaus!! Korvauksia!!

Katjn said...

Mites ne lukion huippumielenkiintoiset latinantunnit? Kyllä sitäkin kieltä tankattiin LS-G:n osaavassa ja hekottelevassa hoivassa.

Elämyskameli said...

Salve! Kyllä sitä tankattiinkin ja se on osoittautunut ehkäpä kaikkein hyödyllisimmäksi. Ottaa kyllä päähän ettei yhtään muista vokatiivin taivutusta. Hukkaan meni.