Tuesday, December 20, 2016

Joulukale 20: liha-makaronilaatikko

Äiti on hyvä ruoanlaittaja, Isillä on vain yksittäisiä bravuureja. 80-90-luvuilla Isi osasi tehdä lähinnä keittoja ja liha-makaronilaatikkoa. Sunnuntai-iltaisin Isillä oli tapana keittää saavillinen jotain keittoa, jota sit syötiin torstaihin saakka. Sopat oli ihan hyviä, mutta ne oli juhlaviikkoja, kun sopan sijaan tehtiinkin liha-makaronilaatikko. Niitä viikkoja muistellaan vieläkin eräissä piireissä.

Mä oon ymmärtänyt, että liha-makaronilaatikko on melkeinpä kaikkien suurkeittiöiden suosikkiruoka. Sen menekki on hyvä. Niin hyvä, että mä en edes muista, koska meidän työpaikkaruokalassa sitä viimeksi ois ollut. Sillä lailla ne säästää. Toivottavasti edes varuskunnissa sitä edelleen tarjotaan.

Liha-makaronilaatikkokin on erinomaisen yksinkertainen ruoka. Keitetään makaronit vähän vajaiksi, paistetaan jauheliha ja sekoitetaan munia maitoon. Sit kaadetaan nää yhteen ja laitetaan uuniin. Nälkäisen ja kiireisen kokin versiossa unohdetaan maito, munat ja uuni. Meillä ei laiteta juustoa eikä korppujauhoja, hyvää tulee muutenkin. Mä oon maistanut härkäpapuvalmiste-makaronilaatikkoa myös ja se oli luonnollisesti hyvää kans. Mun isoäiti teki jouluisin makaronilaatikon (ilman lihaa) joulupöytään. Se oli hyvää. Siis ainoa jouluruoka, joka ei ollut vastenmielistä. Oi niitä aikoja.

No comments: