Thursday, December 22, 2011

Kahdeskymmenestoinen luukku: Pingwin

Hyvä teema vangitsee. Jos teemana on kalaa rohmuavat, mutta silti sympaattiset pingviinit, on peli hyllyssä jo ennen kuin sääntöjä ehtii netistä tutkailla. Jos peli on vielä edullinen, kaksinpelattava, suhteellisen pienikokoinen ja säännöiltään nokkela, on hyllystä pakko raivata tilaa.

Pingwin on hauska ja jännittävä. Tarkoituksena on haalia niin paljon kalaa kuin pystyy. Peli koostuu kuusikulmaisista laatoista, joilla on joko yksi, kaksi tai kolme kalaa. Laatoista kootaan noin neliön muotoinen "pelilauta" ja kukin asettelee pingviininsä (kahden pelaajan pelissä neljä, kolmen kolme ja neljän kaksi pingviiniä / pelaaja) alkuun haluamalleen yhden kalan laatalle. Vuorossa oleva pelaaja liikuttaa pingviiniään haluamalleen laatalle suoraa riviä pitkin ja kerää sen laatan, jolta lähti. Näin laudalle syntyy aukkoja. Aukkojen yli ei pingviini saa mennä. Kun tilanne on se, ettei mikään pingviini pysty enää liikkumaan, laskee kukin laattojensa kalat (ei siis laattojen määrää) ja eniten kaloja saanut voittaa. KISS.

Pingwiniä mahtuu pelaamaan 2-4 ja se on yhtä hyvä kaikilla pelaajamäärillä. Peliaika on parikymmentä minuuttia ja siitä viisi minuuttia on laudan kokoamisaikaa. Peli on siis varsin nopeasti pelattu, mutta yksi kierros ei yleensä riitä, koska mekaniikka on niin huumaavan jännittävä. Pelissä syntyy mukavasti pelaajien välistä vuorovaikutusta ja parhaista laatoista taistellaan tiukasti. Joka vuorolla haluaisi tehdä monta juttua, mutta saa tehdä vain yhden, mikä tietysti ahdistaa kivalla tavalla. Ainoa pelin huono puoli on typerä w-kirjain sen nimessä (alkuperäiskielellä pelin nimi on Hey, That's My Fish!). Perus-Pingwinin painos on loppu, mutta Pingwin Deluxe on sama peli vähän hienommilla komponenteilla. Todellakin sellainen peli, jota voi suositella jopa lahjaksikin.

Peli käynnissä

Laatikon kannessa on hulvatonta vahingoniloa

No comments: