Monday, December 5, 2011

Viides luukku: Ubongo

Avaruudellinen hahmotuskyky ei ole mun vahvoja puolia. Onkin oikeastaan aika hurjaa, että mä oon valinnut varsin visuaalisen ammatin. Onneksi hahmotuskykyäkin voi treenata ja vieläpä mukavasti kavereiden kanssa Ubongoa pelaillen.

Ubongo (tuttavallisesti bingo-bango-bongo) on hektinen peli, jossa pelaajien tarkoituksena on täyttää erimuotoisia ruuduista koostuvia kuvioita Tetris-henkisillä palikoilla. Kaikilla on 12 keskenään erilaista muotopalikkaa, joita otetaan kullekin vuorolle valitun vaikeustason mukaan joko kolme tai neljä ja tiimalasin valuessa täytetään oma ruudukko mahdollisimman nopeasti. Nopeimmin oman ruudukkonsa ratkaissut saa vapaimmin valita, minkävärisiä jalokiviä ottaa palkinnoksi. Voittaja on se, joka on ruudukkolaattojen loputtua kerännyt eniten keskenään samanvärisiä jalokiviä.

Ubongo on ainutlaatuinen hyllyni peleistä siinä mielessä, että se ei vaadi kerrassaan lainkaan kielellistä älykkyyttä eikä juurikaan taktikointiakaan vaan puhtaasti visuaalista hahmotuskykyä. Tiimalasi on armoton hermojen mittari. Ubongo sopii erityisen hyvin sellaisiin hetkiin, jolloin on energiaa mutta sanoja ei oikein osaa muodostaa. Pelaajia sopii mukaan kerrallaan 2-4. Neljällä peli on hiukkasen parempi kuin kahdella, mutta ero on selvästi pienempi kuin esim. Bohnanzassa. Saksassa ovat julkaisseet myös 5-6 pelaajan mahdollistavan lisäosan, mutta ainakaan Lautapelit.fissä sitä ei ole myynnissä. Peliaika on puolisen tuntia. Ubongosta on olemassa myös Extreme-versio, jossa neliöt on korvattu kuusikulmioilla sekä huiman kuuloinen 3D-versio. Jos joku päättää hommata sen, niin mä haluun tulla testaan!


1 comment:

Pyry said...

Tässä voi myös huijata helposti, kun kaikki tuhnuttaa vaan sen oman lautansa kanssa!