Monday, December 12, 2011

Kahdestoista luukku: Dominion

Mä pelkään tätä arvostelua jo etukäteen, koska todennäköisesti mä saan Dominionin kuulostamaan onnettomalta nyherrykseltä, vaikka se onkin aika cool peli. Se on vain osittain mun vika, koska peli kuulostaa selitettynä dorkalta. Mä jätin sen melkein ostamatta, koska se kuulosti niin pöntöltä, mutta mä (onneksi!) luotin Spiel des Jahres -tuomareihin. Ne ei pettäneet.

Pelaajat ovat tilallisia, jotka pyrkivät laajentamaan valtakuntaansa suoraan laajennuksia hankkimalla ja epäsuorasti  pelivuoroa monipuolistavia välineitä ostamalla. Dominion on puhdas korttipeli, mikä kuulostaa pitkästyttävältä. Kaikki tilat, rahat ja torit, kaivokset sekä muut monipuolistavat välineet ovat kortteja. Kortteja hankitaan koko ajan lisää ja oma korttipakka kasvaa koko ajan. Kaikki kortit eivät ole kädessä yhtä aikaa vaan niitä nostetaan viisi kerrallaan. Nerokasta on se, että valtakuntaa laajentavat kortit, joiden kerääminen on siis pelin idea, eniten kerännyt voittaa, supistavat itse pelivuoroa melko lailla.

Jo Dominion-peruspeli (Dominion Valtakunta) on erittäin monipuolinen peli, sillä toimintakortteja ("monipuolistavia välineitä") on 25 erilaista, mutta kussakin pelissä niistä käytetään vain kymmentä. Pelikerrat siis eroavat toisistaan paljonkin riippuen siitä, millaisia toimintakortteja käytetään. Dominionilla on myös tukuittain lisäosia, joista osa on itsenäisesti pelattavia. En ole tutustunut niihin, vaikka tätä kirjoittaessa kyllä tekisi kovasti mieli jokin niistä hankkia.

Dominionia pelaa 2-4, lisäosa lisää pelaajamäärän kuuteen. Peliaika on puolesta tunnista tuntiin. Pitkälti peli on omien korttien ja seuraavan vuoron pohdintaa, mutta tietyt kortit mahdollistavat hyökkäykset muiden valtakuntiin, jolloin peliin tulee enemmän eloa. Mua viehättää tässä erityisesti pelivuorojen erilaisuus, joka riippuu suuresti siitä, mitä kortteja käteen sattuu tulemaan. Pidän myös korttien kauneudesta sekä keskiaikaisesta tunnelmasta. Olen pelannut tätä eniten kotona Handymanin kanssa, mutta kerran myös juhlissa aiemmin tuntemattomien selvästi minua enemmän Dominionia harrastaneiden ihmisten kanssa ja huomasin Dominion-himoisten pelin olevan aika aggressiivista. Mä tykkään enemmän letkeästä kotipelailusta. Senpä vuoksi mä en käy lautapelitilaisuuksissa, vaikka Handyman mua aina usuttaakin Kinkkuconiin. Mä pelaan paljon mieluummin kavereiden kanssa.


No comments: