Friday, December 2, 2011

Toinen luukku: The Great Dalmuti

Dalmutin unohtaa herkästi. Se on sääli, koska peli on ihan ässä. Kyseessä on nopea korttipeli, joka on opittavissa melkein yhtä nopeasti kuin Dixit. Korteissa on numerot 1-12 ja kutakin korttia on pakassa niin monta kuin mikä numero kortissa on (esim kasikorttia on kahdeksan), lisäksi on kaksi jokeria. Kaikki kortit jaetaan osallistujille ja korteista pitää päästä eroon sarjoina. Aloittava pelaaja laittaa pöytään haluamansa määrän samannumeroisia kortteja (esim. kolme kymppiä) ja tähän on laitettava yhtä monta saman tai pienemmän numeron korttia (esim. kolme seiskaa). Kun kaikki ovat passanneet, vuoro päättyy. Oleellista pelissä on myös istumajärjestys, koska aloittaja on tässä pelissä aika vahvoilla. Osallistujia on oltava vähintään neljä: Greater Dalmuti, Lesser Dalmuti, Greater Peon ja Lesser Peon. Muilla mahdollisilla osallistujilla ei ole nimiä. Dalmuteilla on veronkeräysoikeus peoneiltaan ja tämä luo peliin varsin kapitalistisen köyhät köyhtyvät ja rikkaat rikastuvat -mentaliteetin ja tämän vuoksi emmin tuoda tätä peliä pöytään, jos Långstrump ja/tai Ranpo ovat mukana. Peli-illasta ei soisi syntyvän poliittista sotatannerta. Toki myös peoneiden on mahdollista tehdä vallankumous. Yksi pelikierros kestää viitisen minuuttia, mutta kyseessä on niin addiktoiva peli, että yleensä kierroksia pelataan viidestä kymmeneen.

Peli on mekaniikaltaan selkeä, helppo oppia ja vauhdikas. Korttien kuvioitus on mielenkiintoinen, kuvissa on ammatteja arvostetuista vähemmän arvostettuihin. Etenkin Handyman on innoissaan 11. kortin kaivostyöläisen mühkeista kainalokarvoista ja onkin aina yhtä hauskaa laittaa pöytään esim. neljä kainalokarvaa.

The Great Dalmuti on mukava välipeli. Koko illan riemuksi siitä ei ole, mutta helposti puoli tuntia sen parissa vierähtää. Pienikokoisena se on helppo ottaa mukaan. Se on niin kevyt, että riehakkaammallakin tuulella sitä voi pelata eikä se vaadi suurempaa keskittymistä. Toki se vaatii vähintään neljä pelaajaa, mikä rajoittaa sen pelattavuutta esim. perhepiirissä. Täytyykin muistaa ottaa tämä esille seuraavassa peli-illassa, sen verran hyvästä ajanvietteestä on kyse.


2 comments:

Pumpumkatti said...

Tällä mainospuheella en kyllä lainkaan lämmennyt tälle pelille...

Elämyskameli said...

Mä aloin sun kommentin myötä miettimään tätä peliä ja totesin että ei se munkaan mielestä oo mikään loistava (varmaan koska mä oon aina luuserisakissa). Pitäydyn kuitenkin arviossani: hyvä, kevyt filleri kahden oikean pelin välissä.