Thursday, December 1, 2011

Ensimmäinen luukku: Dixit

Mulla ei ole lempipeliä, eri pelit sopii eri tilanteisiin. Dixit on kuitenkin mun mielestä peli, joka sopii useampiin tilanteisiin kuin moni muu ja sen pelaaminen on mun mielestä varsin nautinnollista. Ehkä se on jollain tavalla mun lempipeli. Ainakin jossain tilanteessa.

Dixitissä on paljon Kymppitonnia (siis nimenomaan Riitta Väisästä). Pelissä on korttipakka, jonka jokaisessa kortissa on eri kuva. Kuvat ovat kauniita ja kortit hyvälaatuisia. Vuorossa oleva pelaaja valitsee kädestään yhden kortin, josta keksii vihjeen. Tämän jälkeen muut pelaajat valitsevat omasta kädestään kukin yhden kortin, joka parhaiten sopii vihjeeseen. Valitut kortit sekoitetaan ja arvuuttajaa lukuunottamatta kaikki yrittävät arvata, mikä korteista oli alkuperäinen. Pisteitä saavat arvuuttaja ja arvaajat paitsi - kuten Kymppitonnissakin - jos kaikki tietävät tai kukaan ei tiedä, jolloin arvuuttaja jää ilman pisteitä. Pisteitä saavat myös ne, joiden korttia arvataan väärin. Peli jatkuu sopimuksen mukaan joko 30 pisteeseen tai siihen, että kaikki kortit on jaettu. Pelin kesto on noin 15-30 minuuttia ja parhaimmillaan se on 4-6 pelaajalla. Perus-Dixitiin ei kuutta enempää mahdukaan, mutta uusi Dixit Odyssey mahdollistaa jopa 12 pelaajan pelit. Pelin luonteesta johtuen kaksinpeli ei onnistu ja kolmisinkaan peli ei pääse oikeuksiinsa.

Dixit sopii monenlaisille seurueille. Voisin kuvitella, että superujot eivät tästä pelistä pidä, mutta muuten se on melkein kaikkien mieleen. Toki fiiliksen pitää olla jotenkin luova, kovin väsyneenä tai hysteerisenä tästä ei tule mitään. Säännöt ovat selitettävissä alle minuutissa ja peli on nopeasti käynnissä, koska merkittäviä alkuvalmisteluja ei tarvita. Kortitkaan eivät ole ehtineet vielä käydä liian tutuiksi, koska kustantaja on tuottanut runsaasti lisäkortteja. Sekin helpottaa, että korttien lennokkaan ja monitahoisen kuvituksen vuoksi eri ihmiset keksivät samoista korteista kovinkin erilaisia vihjeitä.

Kaiken kaikkiaan Dixit on mukaansatempaava, kevyt ja lyhyt peli, jota voi suositella omaan pelihyllyyn tai esim. lahjavinkiksi syntymäpäiville tai vaikka tupaantuliaisiin.


3 comments:

Pyry said...

Parasta on se, jos vihjesana on joku hintsusti törkee ja aina sama, esim thampbooni

Pumpumkatti said...

Dixit on kiva :)
Pelataanko sitä huomenna?

Elämyskameli said...

Mikäli pelihalukkaita löytyy ja ei-halukkaat eivät pidä muiden pelaamista epäsosiaalisena, voidaan toki pieni Dixit-matsi järjestää!