Thursday, December 24, 2009

Luukku 24: Joulunkorvikkeet

Nyt on kohkattu joulua jo viikkotolkulla ja onkin aika siirtyä muihin asioihin. Mun mielestä jenkit on ymmärtäneet tän ihan mahtavan hyvin, kun jokaisella on oma holiday seasonin juhla, jota voi viettää haluamallaan tavalla.

Hanukkaa vietettiin tänä vuonna 11.-18. joulukuuta, ajankohta vaihtelee vuosittain. Ideana on sytyttää kynttilöitä menoraan kahdeksana iltana peräkkäin, koska holiday armadillon mukaan maaginen öljytilkka riittikin jopa kahdeksan päivää. Hanukkana koulut ovat kiinni ja voidaan antaa lahjoja, erityisesti rahaa (oikeita ja suklaakolikoita). Silloin syödään erilaisia friteerattuja ja paistettuja ruokia, esim. perunapannukakkuja ja hillomunkkeja, mutta myös juustoa. Lapset pelaavat rahapelejä nelisivuisella hyrrällä.

Kwanzaata vietetään lähinnä Yhdysvalloissa. Kyseessä on lähinnä tummaihoisten juhla, jossa juhlitaan afrikkalaista syntyperää. Kwanzaata on vietetty vuodesta 1966 lähtien, se on viikon mittainen juhla vuosittain 26.12.-1.1. Kwanzaan juhlijat sytyttävät kynttilöitä kinaraan, joka on eräänlainen kynttilänjalka, lisäksi annetaan juomauhreja (sic). Kwanzaaviikko huipentuu juhlaan, jolloin annetaan lahjoja. Kyseessä ei ole uskonnollinen juhla, monet yhdysvaltojen kristityt tummaihoiset juhlivat kwanzaata joulun lisäksi. Mahtava konsepti!

Festivustakin on vietetty vuodesta 1966 alkaen. Alun perin festivusta vietettiin helmikuussa, mutta nyt sen paikaksi on vakiintunut 23. joulukuuta. Festivuksen idea on loistava - ensin syödään kalkkunaa tai kinkkua (käsittämätöntä - miksei mitään hyvää?!) ja valmiskaakkua ja sen jälkeen pahoitellaan sitä, kuinka on tullut muita vuoden aikana loukattua ja millaisia pettymyksiä on muille aiheuttanut. Vähän sama tunnelma kuin jouluisin siis paitsi että joulunvietossa kukaan ei muistuta aiheuttamistaan pettymyksistä vaan ne muistuvat mieleen muistuttamattakin, kunhan pyhiä jatketaan. Murheiden jakamisen jälkeen painitaan perheen pään kanssa ja juhla loppuu vasta kun perheen pää on selätetty. Juhlan kruunaa alumiininen festivussalko. Festivus - a holiday for the rest of us!

Lyhtyjuhlaa vietetään kiinalaisessa kulttuurissa, se lopettaa kiinalaisen uuden vuoden. Lyhtyjuhlassa kannetaan paperilyhtyjä, katsotaan täysikuuta, syödään kuukakkuja ja sinkut katsastavat toisiaan.

Emmätiiä. Ehkä on parasta keksiä oma tai jatkaa tällä kevytjoululla. Festivuksen painimatsikin kyl kiinnostais. Hyvää kaikkea kaikille!

7 comments:

Polaah said...

Kyllä mää ton perinteisen joulun otan, kiitos vaihtoehdoista!

Veljenvaimo puhuu pakkasukosta, saa nähdä mitä melkein-Gabrielille opetetaan tulevaisuudessa.. Pakkaspukki?

WF: amishi

Elämyskameli said...

Lämpimästi pelinavauksesta kiittäen! Uskaliaasti toivon, että keskustelu jatkuu.

Anonymous said...

Festivus on kyllä juhlista legendaarisin!

Elämyskameli said...

Ja siis mahtavaa festivuksessa on se, että se ei oo Frank Costanzan keksimä vaan ihan oikea juhla, jonka on keksinyt joku O'Toole-niminen heppu, jonka poika sattui olemaan Seinfeldin käsikirjoittaja. Siispä ihan oikeesti voi harrastaa festivusta!!

Anonymous said...

OMG! Yllättävän moni Seinfeldissa nähty greisiys on oikeesti tapahtunu jollekki käsikirjoittajalle, mut silti mä yllätyn joka kerta kun tällainen asia paljastuu. Tää on kyllä paras, joku on oikeesti keksiny festivuksen, eikä edes komediatarkoituksessa. Priceless.

Anonymous said...

Ja hei kiitospäivästä mä kaipaisin lisätietoo?! (voisin kattoo itekin wikipediasta, mutta pääsen helpommalla jos yllytän Kamelin kattomaan). Siihen liittyy intiaanit jotenki?! Ja eiks sekin oo siin joulun alla, ehkä marraskuussa tjsp? Ja sit ollaan kiitollisii asioista. Mikä on hämmentävää, koska luulis ettei intiaaneilla / native americansseilla ois kauheesti kiitollisuudenaiheita.

Hallatar said...

Kiitos kun selvensit miten ihmeessä Festivusta vietetään! =D
Saanhan lainata kuvaustasi siitä oman blogini joulukalenteriin???

Terveisin Una Reinman
unareinman(at)gmail.com