Monday, December 7, 2009

Luukku 7: Joululaulut

Jokaisella juhlapyhällä on oma soundtrack. Pääsiäisenä on omat virret ja ortodoksien kiitoslaulut, vappuna kuunnellaan työväenlauluja ja iloisia kupletteja ja juhannuksena - öh - häävalsseja ja Novan Suomi-listaa. Joulu on erityistilanne, kun biisejä on joka lähtöön. On tietty perusvirret ja vakioviisu Maamme-laulu joulurauhan julistuksen yhteydessä, mutta sitten on iso liuta joululauluja.

Joululaulut ovat aivan oma maailmansa. On kunnon musiikkia, joka vain sattuu olemaan jouluteemaista (esim. Lennonin Happy Xmas tai Wham!in Last Christmas), on lähes-virret (esim. Varpunen jouluaamuna tai Sylvian joululaulu) ja sitten surullisena pohjana sekalainen kokoelma mitä kaameinta kuraa (esim. Joulupukki, Kulkunen kulkunen, Nisse-polkka, Joulun kellot ja Hanget korkeat nietokset). Erityisesti mua ottaa viimeksi mainitussa jengissä päähän se ainainen lumenkaipuu ja toive päästä jouluksi 1800-luvun Pälkäneelle. Eihän missään mennä reellä yhtään minnekään! Missään ei lähdetä viideltä kirkkoon. Missään eivät kaikki ole onnellisia ja tyytyväisiä koko aikaa. Lisäksi nää kamalan teennäiset kammotukset kuuluvat "perinteisiin" ja niitä on pakko soittaa kaikkialla kaiken aikaa. Sinänsä mä kestän kyllä sitä kulkusenkilkatusta sen vartin mitä mä kaupassa oon, mutta on epäinhimillistä altistaa myyjät sille sonnalle. Muitakin joululauluja on! Voi laittaa sit vaikka panhuilulla soitetun Tontun repeatille, sitäkin on helpompi kestää kuin Eenkeelii taaiivaaan lausumassa mitään mitenkään.

7 comments:

Polaah said...

Tonttu on meidän suosikki vauvan rauhoittelulauluista, syystä että osaan sen sanat ainakin kolmen säkeistön kohdalta suht hyvin ja siinä on kiva melodia. Ja "tonttu ei vaan saa unta"-kohtaan voi laittaa vaikka vauvan nimen, niin se hauskasti limittyy siihen tilanteesen.

Ja meidän äitillä on kautta aikain ollu tapana soittaa iskälle "So this is Christmas.. And what have you done?" viittauksena jouluvalmisteluihin ja niiden työnjakoon.

Anonymous said...

Nyt tarttee sanoo et mä en tota Tonttuu tunne ollenkaan. Ja tää ei ollu mikään pyyntö laulaa sitä mulle! Mä oon ihan tyytyväinen asiaintilaan.

En tiiä kyl kummat on pahempii, tonttuhumpat vai Jeesshus-joululaulut. Ylipäänsä en kaipaa kyl mitään joulumusaa. Mun mielestä voi kuunnella jotain hyvää musaa ympäri vuoden. Ja eniten vituttaa tipetipetiptap silloin kun se lauletaan muodossa tippetippetiptap!

Polaah said...

Tontussapa ei lauleta joulusta, vaan pakkasyöstä ja siitä, miten tonttu ei saa unta ja kiertää kartanon mailla tarkistamassa, et kaikki on ok. Se on aika symppisbiisi. Suosittelen!

Ehdotus: Elämyskameli suosittelee: Tonttu?

Elämyskameli said...

Tipetipetiptap on kyllä ihan perusmuodossaankin kammottavimmasta päästä. Kaikki väki nukkuu ja silti pitää laulaa alun kolmattakymmentä säkeistöä ihan kiusallaankin.

Polaah said...

No mut entäs "Hei tonttu-ukot hyppikää, nyt on riemun raikkahin aika-- hetken kestää elämä, sekin synkkä ja ikävä!"...

Ja toi on lapsille suunnatussa joululaulukirjassa.

Anonymous said...

Joo toi tonttu-ukkobiisi ei jotenkin ollenkaan kuulosta siltä että ne tonttu-ukot hyppii vapaaehtoisesti.

Ja ehkä pahimpia on kyl just tiptapin kaltaiset biisit joihin kuuluu joku leimi leikki. Ennen kaikkea jos normaalien aikuisten odotetaan laulavan ja leikkivän siks et pitää olla hei joulumieltä. Mitä *@#¤ joulumieltä??!? Ei muihinkaan juhliin mitään erityistä mieltä liity.

Rami Lindström said...

Ranpo suosittaa: Viikate - Vuoden synkin juhla