Wednesday, December 20, 2017

Espoo-joulukalenteri 20: Saunalahti ja Hyljelahti

Toisin kuin kahtena edellisenä päivänä esitellyt lahdet, tämän päivän lahdet sijaitsevat oikeasti vesialueen vierellä. Kauheesti muuta yhteistä niillä ei ookaan. Paitsi että mä en oo käynyt kummassakaan. Tää myös lopettaa Elämyskamelin odotetun Espoon lahdet -sarjan. Huomiseksi pitää keksiä muuta.

Saunalahdessa on ollut asutusta jo satoja vuosia. Osaan kuvitella uutteran 1700-luvun espoolaisen, joka on rakentanut saunansa lahden rannalle ja antanut sattumalta nimen koko alueelle. Sitten tuli jupit ja teki Saunalahdesta yleiskieltä matkapuhelimineen ja majakkalogoineen. Seuraavaksi Saunalahti täyttyi reippaista rakennusmiehistä, jotka rakensivat monenvärisiä kerrostaloja, joihin taas uudet espoolaiset asettuivat. Aika pitkään heitä hieman kismitti, kun kauppaan joutui menemään Espoonlahteen tai Kivenlahden kalliiseen Valintataloon, mutta uusimpana tulokkaana Saunalahteen on asettunut HOK, joka rakennutti kylään S-marketin. Siellä 1700-luvun espoolainenkin olisi ostoskellut, jos olisi sellainen mahdollisuus suotu.

Hyljelahti odottaa palveluitaan vielä rauhassa. Siellä on lähinnä pientaloja ja erittäin 1980-lukulaisen näköinen pienteollisuusalue. Alue on kartalla suuri, mutta asuinalueena pieni, vain kolme asuinkatua. Lintuharrastajat käyvät rannoilla bongailemassa lintuja. Hyljelahtelaiset pelkäävät lintukotonsa muuttuvan jenginuorien hengailumestaksi, kunhan metron kakkosvaihe valmistuu, Kaitaan asemallehan tulee olemaan vain noin puolen kilometrin matka. Sieltä ne tulee, itähelsinkiläiset, pilaamaan heidän takapihansa. Esko Aho pui nyrkkiään (kuuluisin hyljelahtelainen kaksplus.fi-keskustelun mukaan).

No comments: