Friday, December 8, 2017

Espoo-joulukalenteri 8: Eestinlaakso

Eestinlaakso sijaitsee lähellä Bauhausia, joka tulee Saksasta. Eesti on sopivasti matkalla, jos Espoosta menee Saksaan (ainakin jos päättää mennä Eestin kautta). Nimi oli lupaava, joten kävin Eestinlaaksossa. Nimi lupasi liikaa. Uinuva pien- ja rivitaloalue. Groovyin mesta oli ala-aste.

Jälleen mulla on mahdollisuus käyttää Espoota aasinsiltana. Nyt mä voin näet sujuvasti kertoa olleeni eilen Tallinnassa. Liittyy kato vähän aiheeseen. Mä otin mukaan erittäin siunatussa tilassa olevan Kälysen ja synnytystä uhmaten matkustettiin ulkomaille. Muutamia huomioita:

 • Tallink Megastar on oikein viihtyisä laiva. Siisti ja miellyttävä, paljon parempi kuin Eckerö Line, jolla on aiemmin menty. Erityisiä plussia on monia, miinuksia kaksi:
  • ruokatarjonta. Pakollisen buffetin ja baarin lisäksi on listaravintola, kahvila, Fast Line -ravintola, josta saa lihapullia, wokkeja, fish&chipsiä, voileipiä ja salaatteja (siellä me käytiin) ja Burger King. Monipuolisempi tarjonta kuin kilpailijalla. Erityisplussa siitä, että leikkipaikka on heti Fast Linen vieressä ja - check this out - leikkipaikassa on kamera, jonka ottamaa kuvaa voi seurata ravintolan pöydästä eli aikuisten ei ole pakko istua leikkipaikan liian pienillä tuoleilla ja lasittunein katsein tuijottaa 101 dalmatialaista repeatilla. Heti vieressä on myös lastenhoitohuone. Me dinkut ollaan hyviä bongaamaan tällaiset oleellisuudet
  • siisteys
  • valtavan suuri TaxFree-kauppa, josta löytyi Handymanille Maoameita
  • nerokkaat matkustajat, jotka tajusivat ottaa itselleen hytin. Hytti Tallinnan laivalla: todellakin mahdollisuus. Lämmin suositus!
  • harmi vain, että hytin ilmanlaadussa oli jotain erityisen pielessä. Ilma oli selvästi kostea siinä määrin, että ikkuna oli märkä ja vaatteet tuntuivat kylmiltä päällä. Kälynen niiskutteli ja aivasteli, mulla kutisi silmät. Ei hyvä asia.
  • opasteet oli surkeat. Molempiin suuntiin etsittiin ulko-ovea ja vaikka takaisintulomatkalla jo tiedettiin, että kasikerroksesta pääsee ulos, niin jostain syystä sitä ovea ei sitten avattukaan ja jouduttiin uudestaan kulkemaan autokannen poikki seiskakannen ulko-ovelle (jep, tää oli siellä ihan business as usual, siellä oli jopa työntekijä ohjaamassa väkeä autokannelle)
 • Karnaluks-niminen käsityöliike, joka on erään luonnehdinnan mukaan "käsityöharrastajan taivas ja helvetti" oli niin valtava ja monipuolinen, että mä menin siellä tilttiin. En löytänyt sitä, mitä hain ja tulin lopulta vain parin pienen pussukan kanssa ulos. Siellä oli kankaita ja lankoja niin älyttömästi, että mittasuhteita oli mahdotonta käsittää. Lisäksi opasteet oli sielläkin surkeat: itse kaupan löytäminen vaikutti alkuun mahdottomalta ja sisällä piti arvata muiden asiakkaiden käytöksestä, että siellä on yläkertakin. Mut siis todella - aivan hervottoman suuri kauppa. Jos käsityöt kiinnostaa, niin kyllä siellä pitää käydä. Mene.
 • Julkinen liikenne. Mä olin jo etukäteen selvittänyt reitin Karnaluksiin ja päätettiin mennä ratikalla. Netissä sanottiin, että lippu ostetaan kuljettajalta. Ratikassa kuljettaja istui omassa loosissaan eikä häntä päässyt puhuttelemaan. Sisäänkäynti tapahtui kauempaa takaa, jolloin kuljettajan loosin taakse aiheutui maksajien ruuhka. Seinässä oli lukuisia vironkielisiä ohjeita, joita mä en ymmärtänyt. Onneksi ystävällinen mummeli viittoi mulle, että avaa tuo luukku ja laita rahasi sinne. Seuraavissa valoissa kuljettaja laittoi kaksi lippua samaan luukkuun. Ihan näppärä systeemi, mut opastus oli tässäkin vähän puutteellista.
 • Sininen salonki on vaan niin ihana. Kävin mm. nuorentavassa kasvohoidossa ja oon nyt noin 14-vuotias.

Tallinna - kiva kaupunki. Eestinlaakso - paremmat opasteet. Valinta riippuu preferensseistä. Tai voi käydä molemmissa niinku mä tein.

Laittaisin tähän kuvan Eestinlaaksosta, mutta Blogger kiukuttelee, enkä onnistu. Kuvittele sateinen marraskuinen maisema.

No comments: