Wednesday, December 11, 2013

11: ranteen natiiviröntgen

Me käytiin eilen Pumpumkatin kanssa vesijuoksemassa. Muistin tällä kertaa mennä, jee! Katti oli uitettu koira koko ajan, kun oli ajatellut reippaana kävellä Kalliosta Mäkelänrinteeseen, mutta ei ollut laskenut räntäsadetta. Mä tulin liukkautta ja yleistä kurjuutta kammoksuen bussilla. Huonosti kävi kyllä toiseen suuntaan, kun HSL järjesti mulle kepposen ja suostui kuljettamaan vain pätkän matkaa ja sit mä kävelin jäätävässä vesisateessa ketullisen liukasta jalkakäytävää kilometrin melkein pelkkää alamäkeä. Siinä meni varmaan 20 min. Liukkaus. Mä tiedän inhoavani sitä, mutta ennen liukasta mä en muistakaan, että kuinka paljon. Jumankekka sentään, nyt on taas kävelyajat ohi.

Ranne on monimutkainen kapine. Ranteessa käsi niveltyy kyynärvarteen. Kyynärvarren luita on kaksi: värttinäluu eli radius peukalon puolella ja kyynärluu eli ulna pikkusormen puolella. Näistä ulna muodostaa kyynärpään "patin" niveltyessään olkaluuhun. Lisäksi ranteessa on kahdeksan pikkuluuta, joista tavallisimmin murtuva luu on veneluu, joka sijaitsee peukalon puolella värttinäluun jatkeena. Näiden kahdeksan pikkuluun ulkoa opettelu lääkiksessä on tuskaa ja siihen ovatkin hupaisat jenkit kehittäneet pikkutuhman muistisäännön: Scared Lovers Try Positions That They Can't Handle (scaphoideum-lunatum-triquetrum-pisiforme-trapezium-trapezoideum-capitatum-hamatum)(muistin kaikki katsomatta kirjasta!).

Ranteesta otetaan kaksi projektiota: etu- ja sivukuvat. Jos epäillään veneluun murtumaa, voidaan ottaa vielä erikseen veneluukuvia. Veneluun murtumat näkyvät joskus todella huonosti tavallisessa natiivikuvassa ja tuolloin ranteesta voidaankin joutua ottamaan tietokonekuvaus. Myös monimutkaisia murtumia halutaan joskus selvitellä TT:llä.

Normaali, ehjä ranne
Normaali ranne sivusta
Aikuisten yleisin murtuma sijaitsee ranteessa, se on värttinäluun distaalipään (vartalosta kaukaisempi pää, ei siis kyynärpäässä) murtuma. Suomessa murtuu 15000 värttinäluuta vuosittain ranteesta (jokunen murtuu kyynärpäästäkin). Valtaosa näistä hoidetaan paikalleenvedolla ja kipsillä, jotkin joudutaan leikkaamaan. Yleisin vammamekanismi on kaatuminen ja etenkin liukkailla keleillä värttinäluita rusahtelee poikki siellä täällä. Uutterat traumapäivystäjät ympäri Suomen ja maailman vetävät niitä paikalleen. Värttinäluun murtumassa saa myös kyynärluun puikkolisäke (ranteessa kyynärluun pään nysty) murtua, mutta jos kyynärluu murtuu mistään muusta kohdasta, on kyseessä kyynärvarren murtuma, jonka hoito on erilainen.
Vasemman värttinäluun distaalinen murtuma. Huomaa, että kyynärluun puikkolisäke on irtokappaleena.
Radiusmurtuma, jossa on lievää kallistumaa kämmenselän suuntaan.
Ei, mun ranne ei murtunut, vaikka olikin liukasta ja alamäki ja inhottavaa. Vielä inhottavampaa on, kun tuo loskaliukkaus jäätyy ja jalkakäytävät on muhkuraista jäätä. Mut tänään mä päivystän Töölössä ja lausun jokusen ranteen, joissa on toinen toistaan ikävämpiä murtumia. Toivottavasti ei nähdä, olkaa varovaisia!

No comments: