Thursday, December 5, 2013

5: vartalon tietokonetomografia

Vartalo on jopa monelle lääkärille epäselvä käsite. Puhutaan "koko vartalosta", kun tarkoitetaan ihmistä päälaelta varpaisiin. Mut eihän vartalo sitä tarkoita, vartalo on torso eli muu kuin pää ja raajat. Kaulasta nivusiin. "Koko vartalon" tietokonetomografiassa ei siis tutkita esim. polvia. Olkapäät ja lonkat kyllä näkyy.

Vartalon tietokonetomografia on varsin yleinen tutkimus. Sillä etsitään yleisimmin syytä epäselvälle infektiolle (löydöksinä tyypillisesti kuume ja koholla olevat tulehdusarvot), "hukassa olevaa" syöpää (esim. aivoista on löytynyt syövän etäpesäkkeitä eikä tiedetä, missä alkuperäinen syöpä on) tai syövän etäpesäkkeitä. Vartalon alueella on paljon elimiä, joissa voi ihan oireettomanakin olla vaikka mitä sairauksia. Raajoissa tulehdukset ja kasvaimet on usein helpompi havaita, koska raajoissa ei ole vapaata tilaa vaan tilaa vaativa prosessi joutuu työntämään lihasta tai luuta edeltään aiheuttaen kipua. Esimerkiksi vatsasta voi löytyä yllättävänkin suuri kasvain ilman että potilas on sitä suuremmin havainnut.

Vartalon tietokonetomografia kuvataan mieluiten suonensisäistä varjoainetta käyttäen. Varjoaine lisää kontrastia ja helpottaa poikkeavien löydösten havainnointia. Varjoaine saattaa kuitenkin rasittaa munuaisia eikä sitä voi näin ollen esimerkiksi munuaisen vajaatoimintaa sairastavilla potilailla käyttää. Tietyt sairaudet on kyllä todettavissa myös ilman varjoainetta.

Vartalon TT:ssä on ihan hirmuisen paljon informaatiota. Kaikkiaan katsottavia leikkeitä on tuhatkunta. Kuten toki muidenkin tutkimusten kanssa, on vartalon TT:ssä tärkeää katsoa tutkimusta systemaattisesti, jotta mikään paikka ei unohdu. Kiireisessä päivystyksessä tämä on erityisen vaikeaa, kun puhelin soi ja väliin pitää käydä tekemässä pari ultraääntä ja kone kaatuu. Jotenkin näistäkin on kuitenkin selvitty.

No comments: