Friday, December 13, 2013

13: peniksen magneettitutkimus

Handyman ja Hullu Hattara ovat esittäneet toivomuksenaan kikkelin kuvantamista. Se on aika harvinaista. Ultraäänellä saatetaan tutkia verisuonia erektiohäiriöissä, läpivalaisulla virtsaputkea niin pikkuvauvoilla rakennehäiriöepäilyissä kuin aikuisilla vamman jälkeen tai muuten aiheutuneessa heikossa virtsasuihkussa ja magneetilla syöpätapauksissa sekä peniksen käyryyttä ja erektiokipuja aiheuttavan Peyronien taudin epäilyssä. Läpivalaisuja tehdään viikottain, muita selvästi harvemmin.

Uretrokystografia eli läpivalaisulla tehtävä virtsaputken ja virtsarakon tutkimus on aika häijyn oloinen. Penis viritetään keskiaikaisen kidutusvälineen näköiseen härveliin, vedetään suoraksi ja rakko täytetään virtsaputken kautta varjoaineella ja kuvataan. Sitten potilas virtsaa varjoaineen ulos ja kuvataan lisää. Yllättäen potilaat eivät vaikuta kivuliailta. Joskus nuoret miehet kehittävät erektion ja nolostuvat, mutta se itse asiassa vain helpottaa tutkimusta, saadaan tosi hienoja kuvia. Joskus penistä pihdeissä kiskoessa tulee sellainen tunne, että palkkansa eteen voisi lähettää sähköpostejakin.

Mä olin marraskuussa perehtymässä vatsan alueen magneettikuvantamiseen. Siihen kuuluu myös urologinen kuvantaminen ja tutkimukseen sattui Peyronien tautia sairastava mies. Peyronien taudissa peniksen kalvoon kehittyy arpimaisia paksuuntumia, jotka kurovat ympäristöään, joten penis käy kovin käyräksi ja kurovat paksuuntumat aiheuttavat myös erektiokipua. Magneettikuvauksella saadaan tarkasti selvitettyä paksuuntumien paikat, jolloin urologi voi käydä ne poistamassa ja toisaalta sillä voidaan myös tutkia, onko kyseessä sittenkin syöpä.

Peniksen magneettikuvausta varten täytyy peniksen olla erektiossa. Koska on ilmeisesti aika vaikeaa pitää hyvää tasaista luonnollista erektiota yllä ahtaassa putkessa paikallaan maatessa, hoidetaan potilaalle erektio lääkityksellä. Suun kautta otettavat lääkkeet eivät ole tässä hyviä, koska ne vaativat seksuaalisen stimuluksen toimiakseen, joten on parasta käyttää penikseen pistettävää lääkettä. Tätä lääkettä käytetään myös tavallisen erektiohäiriön hoitoon (jos suun kautta otettavat lääkkeet eivät toimi), jolloin potilas itse pistää. Tutkimukseen tulevilla on kuitenkin harvoin tämä lääke käytössä, joten he eivät osaa käyttää sitä ja toki terveydenhuollon henkilöstö siis pistää. Hoitajia ujostuttaa koskea kikkeliin, joten he ovat päättäneet, että se on lääkärin homma. No mua ei pelota koskea penikseen, no problem. Pistoksen jälkeen penistä pitää hieroa, jotta lääke leviää tasaisesti. Sen saa potilas tehdä itse. Sitten kuvataan. Mä en osaa näitä juuri tulkita, mutta hienoja kuvia tulee.

Alhaalla molemmin puolin reidet, keskellä penis ja kivekset
Ns. T2-painotteinen kuva sivulta. Litteä valkoinen rakenne keskellä-oikealla on virtsarakko.
Sama leike ns. T1-painotuksella. Huomaa, että neste (virtsa) on tässä tummaa.

Toivottavasti nyt päivänsankari ilahtuu, kun on melkein tuhmia kuvia. Näihin kuviin ja näihin tunnelmiin - hyvää syntymäpäivää, Handyman! Hyvää viikonloppua kaikille! Toivottavasti tämä perjantai 13. päivä on rauhallinen.

7 comments:

Pumpumkatti said...

Mahtavaa! :D

HH Hullu Hattara said...

Kikkeli sitä ja kikkeli tätä! Koosta päätellen ei tainnut olla päivänsankarin meisseli kuvissa?

Anonymous said...

Ompa pieniä! nimimerkki ORI-348

Elämyskameli said...

Joo päivänsankarin meisseli on niin suuri, ettei Bloggerin vakiopalstanleveys riitä.

Anonymous said...

Kamelintili on häkätty! - sen tunnistaa 100% varmuudella käsialasta! T: valtuutettu ja palkittu Grafologi

Elämyskameli said...

Mmmitä? Ei tässä päivityksessä tai kommenttiraidalla ainakaan. Aitouteni vakuutan toteamalla kerran sanoneeni "Jukutin jukutin, voi juku".

Pumpumkatti said...

Uskaltaako blogin lääketieteelliseen paikkansapitävyyteen enää luottaa, kun Kamelin tili saattaa olla häkätty?