Friday, December 20, 2013

20: sepelvaltimoiden TT-angio

Meikkuun on tullut uusi hieno TT-laite. Mä sain luvan mennä tänään äimistelemään, kun sille kehiteltiin sydämen tutkimusohjelmia. Hurjan kiinnostavaa mun mielestä, mutta en pitkästytä lukijoita sillä.

Sepelvaltimotauti on varsin yleinen sydänsairaus. Siinä sydänlihakseen happea tuovissa valtimoissa (sepelvaltimoissa) on ahtautumia ja niihin kehittyy huonolla tuurilla sydäninfarktin aiheuttavia tukoksia. Nykyään sepelvaltimotautia voidaan hoitaa monin tavoin, joista Vilunki tietää paljon enemmän kuin minä. Yksi hoitomuoto on pallolaajennukset samaan tapaan kuin alaraajoissa sekä suonten stenttaukset eli aukipitävän putken asennus suonen sisään. Toisin kuin alaraajoissa, sepelvaltimoiden angiografiat tekee kardiologi (sisätautilääkäri) eikä radiologi. Perinteinen angiografia on kovin työläs ja kun tauti on yleinen, eivät kardiologit muuta ehtisi tehdäkään kuin angioita, jos ihan jokainen rintakipuilija pitäisi angioida. Niinpä on kehitetty muita tutkimusmenetelmiä, joista sepelvaltimoiden TT-angiografia on yksi. Ne tulee jatkossa olemaan mun perustyötä.

Sepelvaltimoiden TT-angiokuvassa ruiskutetaan varjoainetta suoneen ja kuvataan sydän TT:llä siinä vaiheessa, kun varjoaine on sepelvaltimoissa. Koska sepelvaltimo on läpimitaltaan melko pieni, olisi erittäin tärkeää saada vähän liikkuneet kuvat, liike näet hankaloittaa TT-tutkimuksen tulkintaa. Tämä on tietysti haaste, koska sydän liikkuu jatkuvasti. Tähän on joku fiksu ihminen keksinyt, että voidaan EKG:sta seurata, koska sydän olisi mahdollisimman eniten paikallaan ja kuvata juuri sillä hetkellä. Ja kun nykyiset hienot TT-laitteet saavat kuvattua sydämen 75 millisekunnissa, saadaan niillä käsittämättömän hienoa kuvaa pikkuriikkisellä sädeannoksella (sori, unohdin ottaa mallikuvia).

Sepelvaltimoiden TT-angio sopii erityisesti niille, joilla sepelvaltimotaudin riski arvioidaan vähäiseksi, koska runsaat kalkkeumat vaikeuttavat sen tulkintaa eikä siinä voida tehdä toimenpiteitä (esim. niitä pallolaajennuksia). Se sopii siis erittäin hyvin perinteisen angion pariksi, koska se on taas suositeltava etenkin niille potilaille, joiden sepelvaltimotaudin riski arvioidaan korkeaksi. Match made in heaven.

No comments: