Saturday, December 21, 2013

21: lannerangan magneettikuvaus

Multa on otettu keuhkokuva ja nilkan natiiviröntgen. Mitään noista aiemmin kerrotuista hienoista tutkimuksista mulle ei oo onneksi tarvinnut tehdä. Mulle on kuitenkin tehty lannerangan magneetti syksyllä 2011, kun mulla oli kipua jaloissa ja pakaroissa ja sieltä löydettiin iso välilevytyrä, joka painoi hermojuuria. Se leikattiin jouluna 2011 ja mä olin vuoden kivuton. 19.12.2012 mulla alkoi uudestaan samantyyppinen kipu, mutta pelkurina en uskaltanut mennä uudestaan magneettiin. Jälkeenpäin se oli oikea ratkaisu, koska se parani sitten toukokuussa. Nyt on selkä oireeton (kop kop).

Lannerangan magneetti on kovin yleinen tutkimus. Se on myös kaikista paras tutkimus, jos epäillään hermojuuriongelmaa. Potilaalle se on periaatteessa helppo - siinä makaat selälläsi 20-30 min (käytännössä esim. mun selkä oli kipeä nimenomaan selinmakuulla ja ne 20 min oli tuskaa). Jos epäillään tulehdusta, kasvainta tai jos selkää on aiemmin leikattu, annetaan yleensä varjoainetta suoneen.

Muita lannerangan tutkimusmenetelmiä on ihan tavallinen röntgenkuva, josta näkee esim. nikamien asennon toisiinsa nähden. Kuvan voi ottaa myös eri asennoissa (esim. etu- ja taaksetaivutuksessa, jolloin nähdään, liikkuvatko nikamat toisiinsa nähden). TT:llä voi tutkia murtumia. Joskus, jos magneettia ei jostain syystä voida tehdä, voidaan potilaalle ruiskuttaa varjoainetta selkäydinnesteeseen ja tällä tavalla nähdä, painaako jokin prosessi (esim. välilevytyrä) hermojuuria.

Tää aihe sopii tähän hetkeen tosi hyvin, koska mä nyt just hermostuneena odottelen Töölön päivystyksessä ensimmäistä lannerangan magneettia, joka mun pitää lausua ihan ite. Jumpe sentään.

Nuoren miehen lanneranka, alimmassa nikamavälissä on pieni välilevytyrä

No comments: