Wednesday, December 4, 2013

4: vatsan ultraäänitutkimus

Mulla on tänään tämän kuun ainoa Meilahden päivystykseni. Epäilemättä hieron useita vatsoja ultraäänianturilla. Meilahdessa on näet Helsingin ainoa vatsakirurginen päivystys ja valtaosa helsinkiläisistä akuutisti vatsakipuisista päätyy sinne joko suoraan ambulanssilla tai lähetteellä terveysasemilta, tk-päivystyksestä tai yksityiseltä. Vaikka vatsan TT on jo kovin monen päivystykseen joutuneen vatsakipupotilaan ensimmäinen radiologinen tutkimus, ei ultraääni suinkaan ole vanhentunut. Ja etenkin kiireettömissä tilanteissa ultraääni on ässä niissä tutkimuskohteissa, joihin se soveltuu. Jos potilas on kovin lihava, on ultraäänen näkyvyys huono ja jos taas kovin laiha, on tietokonetomografian tulkitseminen vaikeaa. Molempia siis tarvitaan.

Vatsaa ultraäänellä tutkittaessa potilas makaa selällään kädet niskan takana tai pään yläpuolella. Tarkoitus on tutkia järjestelmällisesti kaikki vatsan elimet näkyviltä osin.

  • Maksa näkyy joillain huonosti, valtaosalla hyvin. Jos maksa sijaitsee kovin korkealla kylkikaaressa, saattaa sen yläosa jäädä näkymättä, mutta siis suurimmalla osalla ihmisistä maksa saadaan katsottua kokonaan tai ainakin suurimmalta osaltaan. Maksasta nähdään esim. kasvaimia, paiseita ja verenkierto-ongelmia. Sappisysteemi liittyy maksaan tiiviisti (maksa tuottaa ruoansulatuksessa tarvittavan sappinesteen ja sappitiet kuljettavat sen suoleen). Sappirakko näkyy hyvin ja itse asiassa ultraääni on ensisijainen modaliteetti sappirakon tulehduksen diagnosoinnissa. Myös sappirakon kivitauti näkyy ultraäänellä paremmin kuin esim. TT-tutkimuksella. Magneetti sopii tarvittaessa sappitiesairauksien jatkoselvittelyyn, mutta ensimmäisenä ja usein ainoana tutkimusmenetelmänä on ehdottomasti uä.
  • Haima näkyy ultraäänellä usein vain osittain, koska se sijaitsee varsin syvällä vatsassa heti rangan edessä ja haiman edessä on usein kaasukatvetta jättäviä suolenmutkia. Haiman sairauksia ei siis ultraäänellä voi poissulkea, mutta esim. haimakasvain voi näkyä. Haimatulehduksen diagnosointi ultraäänellä on hyvissäkin olosuhteissa erittäin vaikeaa ja sitä epäiltäessä TT-tutkimus on ensisijainen.
  • Munuaiset näkyvät ultraäänellä hyvin ja niiden kokoa ja rakennetta on sillä näppärää arvioida. Ultraäänellä on helppoa nähdä virtsateiden tukoksesta aiheutuva munuaisaltaan laajeneminen, mutta sen syy ei aina selviä. Esim. virtsatiekivi voi jäädä ultraäänitutkimuksessa näkymättä. Munuaisten kasvaimet saattavat olla ultraäänessä kiusallisen vaikeita löytää. Etenkin vasen munuainen on joskus vaikeaa nähdä kokonaan potilaan hengitellessä rauhallisesti ja siksi ultraääntä tehdessä voikin radiologi pyytää potilasta hengittämään syvään ja pidättämään hengitystä. Jotkut ilkeät radiologit kuulemma käyttävät tätä hengityspidätystekniikkaa myös saadakseen potilaan pysymään hiljaa tutkimuksen aikana, mutta mä en oo siihen ainakaan vielä alentunut.
  • Virtsarakko näkyy täytenä ultraäänellä erinomaisesti ja sen seinämiä voidaan arvioida. Ultraäänellä voidaan myös arvioida virtsarakon tyhjentymistä: kun ensin tutkitaan rakko täynnä  ja uudestaan virtsaamisen jälkeen, voidaan todeta esim. virtsarakon puutteellinen tyhjentyminen vaikkapa selkäkipupotilaan hermojuurivaurion merkkinä.
  • Eturauhanen on joskus vaikeaa nähdä. Siitä voidaan vatsan päältä tehdyssä ultraäänessä arvioida lähinnä kokoa. Urologit tutkivat eturauhasta ultraäänellä peräsuolen kautta.
  • Kohtu ja munasarjat näkyvät vatsan päältä tehdyssä ultraäänitutkimuksessa joskus riippuen niiden asennosta, kohtu useammin kuin munasarjat. Mikäli epäillään gynekologista sairautta, tutkii gynekologi sisäsynnyttimet ultraäänellä emättimen kautta, mistä nämä on nähtävissä selvästi paremmin. Toisaalta jos munasarjassa on kookkaahko massa, näkyy se kyllä myös vatsanpeitteiden läpi. Myös sikiötutkimukset tehdään alkuraskautta lukuunottamatta vatsan päältä, mutta sikiöitä siis tutkii gynekologi. Radiologi osaa lähinnä sanoa, että sikiö on elossa ja liikkuu.
  • Perna näkyy hyvin. Perna on harvoin syynä akuutteihin vatsavaivoihin, mutta esim. maksakirroosissa, verisairauksissa ja joissain syövissä perna saattaa suurentua ja siinä voi näkyä pesäkkeitä.
  • Aortta näkyy yleensä osittain. Jos siinä on laajentuma, se näkyy paremmin.
  • Suolen arviointi ultraäänellä on vaikeaa johtuen suolen sisältämästä kaasusta. Joskus kuitenkin voidaan nähdä esim. suolen seinämän paksuuntumista, joka viittaa kasvaimeen tai tulehdukseen ja asiaa voidaan tarkemmin selvitellä tähystyksellä tai TT-tutkimuksella. Normaali umpilisäke ei yleensä ultraäänellä erotu, mutta tulehtuneena se saattaa näkyä, jos se sijaitsee sopivasti paksusuolen edessä. Umpparia mä melko varmasti ensi yönä silmät ristissä yritän nähdä joltain vatsakipuiselta nuorukaiselta.
  • Ultraäänellä voidaan myös nähdä vatsaontelon ylimääräinen neste, verenvuodot tai paiseet, tutkia tyriä ja todeta keuhkopussineste sivulöydöksenä.
Tavallinen vatsan ultraäänitutkimus, joka on normaali tai jossa on yksinkertainen löydös, kestää noin viisi minuuttia tai vähemmän. Jos löydös on monimutkainen, voi mennä pidempäänkin, mutta harvoin kuitenkaan yli viittätoista minuuttia (jos näkee jotain, mitä ei osaa tulkita, ei yleensä tilanne vartin jälkeen käy ainakaan selvemmäksi vaan on parempi ehdottaa jotain muuta tutkimusta). Normaali vatsan ultraäänitutkimus ei tarkoita, etteikö vatsassa olisi mitään vialla, sillä tosiaan esim. suolen arviointi on hankalaa eikä vaikkapa mahahaavaa tai paksusuolisyöpää voi ultraäänellä poissulkea. Hoitavan lääkärin pitääkin pohtia, millaisia jatkotutkimuksia tarvitaan.

8 comments:

Anonymous said...

Kaikilla ei ole suoli täynnä kaasua koko ajan.

Tiedustelija said...

Hei. Tämä on vanha blogipostaus, mutta päädyin Googlen kautta tänne. Haluaisin kysyä tulkintaasi vatsan ultraäänitutkimukseen, jossa kävin. Tutkija sanoi munuaisissa näkyvän pienen "luomen" - lääketieteellinen nimi ei jäänyt mieleeni. Selvärajainen ja pieni "tiheä" läiskä ultraäänessä. Ei kuulemma ole yleensä haitallinen, mutta että luultavasti puolen vuoden päästä tarkistetaan, onko koko pysynyt samana. Osaatko sanoa, mikä oikea nimitys tälle munuaisen "luomelle" olisi?

Elämyskameli said...

Hei!
Vaikeaa sanoa, kun en itse ole tehnyt tutkimusta, mutta vaikkapa angiomyolipooma voisi olla kuvauksesi kaltainen Lausunnonhan saatat löytää Kanta-arkistosta.

Tiedustelija said...

Juu, tuo se oli. Kiitos paljon vastauksestasi.

Sappineste said...

Hei, osaisitko kertoa mistä voi johtua samea sappineste. Kävin tänään ultrassa ja lääkäri totesi ettei osaa varmaksi sanoa onko sappikiviä kun sapoinesteeni oli niin sameaa ja normaalisti pitäisi olla kirkasta? Marraskuussa olin refluksi/palleatyräleikkauksessa ja sen jälkeen on ollut vatsakramppeja ja sappiripulia.

Elämyskameli said...

Hei!
Onkohan radiologi tarkoittanut sakkaa? Ajoittain neste on tosiaan sakkaista. Ilmeisesti ainakin ajoittain tämä johtuu sappirakon vain osittaisesta tyhjentymisestä. Sen merkitystä en osaa tarkkaan sanoa, ymmärtääkseni osa potilaista on oireettomia. Kannattaa kysyä hoitavalta lääkäriltä, radiologina en ole pätevä arvioimaan löydöksen merkitystä. Toivottavasti oireesi väistyy!

Anonymous said...

Hei, kävin vatsan uä:ssä kun löysin kyhmyn oikean kylkikaaren alta. Kyhmy tulee esiin seisoessa ja kun ns. pullistan vatsaa ja kyhmy vetäytyy kyljen alle kun vedän vatsaa sisään. Uä lääkäri totesi että se on mun munuainen. Oon vieläkin ihan ymmällään että onko se mahdollista. Näkeekö uä:ssä kasvaimet? Mitään oireita mulla ei ole muuta kuin tuntuu että jotain ylimääräistä vatsassa on. Olen siis normaalipainoinen nuori nainen. Kiitos jos viitit vastata.

Elämyskameli said...

Hei!
Uä-lääkäri on kirjoittanut lausunnon hoitavalle lääkärillesi. Kannattaa keskustella lähettäneen lääkärin kanssa uä-lausunnosta. Munuaiset ovat useimmin melko paikoillaan asennosta riippumatta, mutta joillain ihmisillä niissä voi olla asennon mukaista vaihtelua. En osaa Sinua tutkimatta sanoa, olisiko kyse tästä vai mitä uä-lääkäri on tarkoittanut.

Uä:llä näkee vatsan tiiviiden elinten kasvaimet, jos näky yys on muuten hyvä, kuten hoikilla ihmisillä on. Suolen arviointi ultraäänellä on vaikeaa, koska kaasu aiheuttaa näköesteen.