Monday, December 2, 2013

2: rintakehän röntgenkuva

Yleisin yksittäinen radiologinen tutkimus on rintakehän röntgenkuvaus eli lääkärislangissa thoraxkuva (=thorax, thx). Thorax on latinaksi rintakehä. Rintakehään kuuluu iho, ihonalaiskudos, maitorauhaskudos, lihaksia, kylki-, lapa- ja solisluut sekä rintarangan nikamat, keuhkot, keuhkopussit, sydän ja välikarsina (keuhkojen välissä oleva tila, jossa on ainakin suuria verisuonia, henkitorvi, ruokatorvi, imusolmukkeita ja rasvaa). Pallealihas erottaa rintakehän vatsaontelosta. Nämä kaikki rakenteet ja olkapäät sekä vatsaontelon yläosa tulevat päällekkäin kuvassa.

Normaali nuoren miehen thx-etukuva
Normaali nuoren miehen thx-sivukuva

Thoraxkuva voidaan ottaa (mieluummin) pystyasennossa tai (huonokuntoiselta potilaalta) maaten. Pystykuvaus tehdään yleensä kahdessa suunnassa (kaksi projektiota): ns. etukuva (vaikka se otetaankin takaapäin) ja sivukuva. Lapsilta otetaan yleensä vain etukuva ja aikuisillakin se tietyissä kysymyksenasetteluissa riittää. Makuuasennossa otetaan vain etukuva, joka makuulla myös otetaan edestäpäin. Kuva on tärkeää ottaa täydessä sisäänhengityksessä, joten hoitaja pyytää potilasta hengittämään keuhkot täyteen ilmaa ja pidättämään hengitystä pari sekuntia. Pikkulapset tyypillisesti itkevät ja vastustelevat kiinnipitämistä. Heillä kuvaus ajoitetaan huudon välisiin sisäänhengityshetkiin samoin kuin hengityskoneessa olevien potilaiden kuvauksissa hoitaja arvioi, milloin keuhkot ovat täysimmillään ja ottaa kuvan sillä hetkellä. Uloshengitysvaiheessa otetun kuvan arviointi on hankalampaa.

Tyypillisimmät syyt ottaa thoraxkuva ovat epäily keuhkojen infektiosta tai sydämen vajaatoiminnasta sekä näiden seuranta. Thoraxkuvasta pystytään arvioimaan myös lukemattomia muita sairauksia mm. kylkiluunmurtumien liitännäisvammoja (murtumat itse saattavat jäädä näkymättä), välikarsinan kasvaimia, keuhkojen kasvaimia tai etäpesäkkeitä, luuston rakennepoikkeavuuksia, erilaisia sydänsairauksia, keuhkopussin neste- tai kaasukertymiä ja jopa suolen puhkeamia. Joskus keuhkokuva riittää yksinään diagnoosiin, joskus tarvitaan jatkotutkimuksia. Thoraxkuvan tulkinta on vaikeaa, koska niin paljon rakenteita projisoituu päällekkäin ja normaalin ja poikkeavan erottaminen on joskus miltei mahdotonta. Kyseessä on kuitenkin yleisin tutkimus, joten tulkintaharjoitusta saa paljon.

1 comment:

Fyysikko said...

Aistin, että potilasintimiteetti on vaarassa kun kuva on intternetissä.