Pelvimetria on magneettitutkimus, jolla selvitetään lantion sisämitat. Näistä synnytyslääkäri eli obstetrikko arvioi, onko sikiön tarjoutuvan osan ja synnyttäjän lantion välillä sellaista epäsuhtaa, joka estää alatiesynnytyksen. Tutkimus tehdään raskauden loppuvaiheessa usein sikiön ulkokääntöyrityksen jälkeen, jos alatiesynnytystä pidetään vielä mahdollisena vaihtoehtona.
Pelvimetria voidaan joutua tekemään päivystysaikana. Lausujalle se on helppo, mutta tutkittavalle hankala. Loppuraskauden aikana kun saattaa olla aika hankalaa maata selällään paria saati pariakymmentä minuuttia. Lisäksi magneettiputki on ahdas ja sinne mahtuminenkin voi olla ongelma. Potilaita voi kuvata loivassa kylkiasennossakin, kunhan lantio ei ole kierossa. Ei kuitenkaan ole tarkoitus, että potilas pyörtyy putkeen.
Radiologin homma on pelvimetriassa tosiaan vain mitata muutama yksinkertainen pituusmitta. Mä en osaa tarkemmin selittää, mitä obstetrikot niillä mitoilla tekee. Mä vaan mittaan.
Lantion keskisagittaalileike. Alhaalla oikealla valkoisena näkyvä synnyttäjän pakara ja kohdussa perätilassa oleva sikiö, jonka pylly on siis alaspäin kohdunkaulaan suuntautuen |
Aksiaalileike lonkkanivelten korkeudelta. Punaisella nuolella merkitty kohtu, sinisin nuolin reisiluiden päät |
Sagittaalisarja, kaksosraskaus
Nyt jää joulukalenteri taas tauolle. Riemukasta (eilistä) festivusta ja iloista joulua koko Kamelin kuulijakunnalle! Kiitän lukijoita innokkaasta joulukalenterin seuraamisesta ja suoranaisesta palauteryöpystä. Tämän vuoden kalenteri tuntuu olleen monen lukijan suosikki. Kiva kuulla!
Itse vietän jouluaaton 14 viimeistä ja joulupäivän 10 ensimmäistä tuntia Töölön sairaalassa, mutta joulupäivänä klo 10:00 alkaa loma ja samana päivänä jännittävä elämysmatka Budapestiin Handymanin ja Långstrumpin kanssa. Eiköhän siitäkin jotain raporttia saada tulemaan.
1 comment:
tää oli kaikista hienoin joulukalenteri mikä mulla on ikinä ollu!!!
Post a Comment