Monday, December 13, 2010

Luukku 13: Savonlinna

13. luukkuna vietetään joka vuosi Handymanin syntymäpäivää. Pahat kielet ovat laulaneet tuon mühkeüsmiehen syntyneen Savonlinnassa, vaikka Handyman saa väännettyä ne merimiessolmulle heiluttamalla passiaan: syntymäpaikka Helsinki. Asioista Tietävät voivat kuitenkin kuiskia muille, että vaikka syntymäkunta olisi Helsinki, voi itse synnytys olla tapahtunut Savonlinnassa tai missä muussa paikassa tahansa. Niinpä voitaneen kertoa, että Handymanin ensimmäisen hengenvedon ilma oli savolaista ja ensimmäiseen rääkäisyyn ("Vyäää!") kätilö todennäköisesti vastasi "Vyääpä hyvinnii".

Savonlinna on kesäkaupunki. Talvella siellä on kylmä ja lunta, kesällä aurinkoa ja vettä. Sinne ei kannata mennä oopperajuhlien aikaan, koska silloin siellä on yhtä vaikeaa löytää parkkipaikkaa kuin Helsingissä joulukuun puolivälissä.

Savonlinna on herkuttelijoiden kaupunki. Kesällä on ehdotonta mennä syömään torin laidalla sijaitsevan Seurahuoneen kattoparvekkeen Muikkubaariin, jossa kannattaa tilata huikomuikut (=herkullisia paikallisia muikkuja ja sitruunalohko tarjoiltuna puuvadilta). Kun muikut ovat vatsassa uineet sopivalle etäisyydelle hammasrivistöstä, kannattaa maarua täyttää Laurikaisen lihapiirakalla eli "lörtsyllä". Lörtsyjä (miten kauhea sana!) saa myös kerettiläiseen tapaan esim. omenatäytteisinä ja nekin ovat erinomaisen hyviä. Poikkeuksellisen onnistunut paikallisherkku, melkein mustamakkaran tasoa.

Savonlinnan suurimmaksi ongelmaksi muodostuu itse savolaisuus. Savolaiset ihmiset verhoavat asiansa kaikenlaisen tyhjänpäiväisen hölötyksen sekaan, jolloin punainen lanka katoaa ja joskus tärkeäkin asia saattaa jäädä huomiotta. Savolaisten pitäisi ymmärtää, että tällainen käytös voi olla vaarallista. Suoraan asiaan, ei turhaa jolinaa.

Onnea Handymanille! Huraa! Huraa! Huraa!!

Elämyskameli suosittelee
savolaisruoka

1 comment:

HeliX said...

Mistä tiältä suap niitä Pomo-Huukon vuatteita?