Tuesday, December 7, 2010

Luukku 7: Espoo

Espoossa ollaan inessiivissä, Vantaalla ollaan adessiivissa. Tää kertoo jotain Espoosta - vaikka vantaalaiset tykkäävätkin kaupungistaan, niin muut menevät sinne melko pinnallisesti. Espooseen pitää mennä kunnolla sisään, jotta ei järkyty liikaa. Tarvitaan nimittäin aika valtavaa empatiaa, jotta pystyy ymmärtämään 109:n reitillä näkyviä maisemia ja liikennesuunnittelijan suunnitelmia. Miksi unisen Mankkaan läpi tarvitaan useita bussilinjoja, kun Vantaalla omakotialueille ei pääse YTV:n suunnittelemia reittejä pitkin mitenkään?

Espoo on Suomen toiseksi suurin kaupunki, mutta sitä on hurjan vaikeaa uskoa. Se on vielä selvästi enemmän pirstaloitunut kuin Vantaa. Espoo tuntuu useiden luonnollisten luonteeltaan varsin erilaisten kylien yhteenliittymältä. Tapiola on tehty miellyttäväksi betonilla, Leppävaara pyrkii houkuttelemaan helsinkiläisiä rajan yli, Westend kuuluu Espooseen, koska sen asukkaat eivät viitsi perustaa omaa kaupunginvaltuustoaan, Kauklahti on vantaalaislähiö kaukana Vantaalta, Kivenlahdessa on hieman länsisuomalaisen pikkukaupungin tunnelmaa ja Espoon keskus on keskus vain nimeltään. Espoon nimistö aiheuttaa päänvaivaa vähintään ulkopaikkakuntalaisille - valtaosa kaupunginosista on nimetty ottamalla kaksi sattumanvaraista yleensä luontoaiheista substantiivia sanakirjasta ja liittämällä ne yhteen. Mikä seuraavista ei ole Espoon kaupunginosa: Viherlaakso, Laaksolahti, Tiilinmäki, Latokaski, Piispankylä, Ristimäki vai Kattilalaakso?

Mä oon kuullut, että Tapiolassa oleva Grilli Toro on hyvä ravintola. Sinne mä en oo ikinä päässyt, itse olen ruokaillut lähinnä yksityisasunnoissa (näitä voi suositella), Nihtisillan ABC:lla ja Tapiolan Stockalla. Lisäksi Tapiolassa saa hyvää jäätelöä Valion matkailuvaunusta, se maistuu paljon paremmalta kuin esim. Kööpenhaminassa.

Elämyskameli suosittelee
vaikea valinta. Eniten viehättää kyllä Tapiolan betonitalot.

3 comments:

Vilunki said...

Kyllä Tapiolan niityt ovat sellaista herkkua, että tapiolalaisporvariston hillitty sharmikin kalpenee!

Anonymous said...

espoosta tulee mieleen muuan insinööri, joka yhden hulluuspuuskan saatuaan muutti espooseen, osti rivitalon, tila-auton ja koiran ja teki tämän kaiken 2 viikon sisällä.

lisäksi tulee mieleen venäläisdiplomaatti, joka ei millään ymmärtänyt, että ei kannata ajella katumaasturillaan juopuneena. en saanu kyseistä hnklöä luopumaan tuumastaan, joten matkustin sitten bussilla kotiin.

eli espoossa on myös draamaa, nopeita dynaamisia tapahtumia ja silleen.

Polaah said...

Mutta ei unohdeta sitä, että Tapiolan nimi on saanut inspiraationsa (joo okei mikälie metsän jumala Tapiolta JA) isältäni Tapiolta! Isänisä oli nimeä päättämässä ja Heikki S. Von Herzenin Keijulaakso tms hylättiin ja pappani "Tapiola" tuli nimeksi.

Tapiola on myös synonyymi kesämummolalle, talvimummola kun sijaitsi vähän vehreämmillä niityillä kuitenkin.

Ravintolasuositukseen kommenttia, siellä kerran ruokailleena voin sanoa että annokset on ainakin, noh, miehekkään kokoisia. Ei mikään gourmet-elämys mutta ihan maittavaa ruokaa ja tosiaan mulle aivan liian iso annos..

Espoon keskus on hehkeä paikka, varsinkin Suvela, sillä ilman sitä aluetta Espoon lastensuojelulla olisi kovin tylsää.