Monday, December 6, 2010

Luukku 6: Kööpenhamina

Kööpenhamina on Pohjoismaiden suosituin turistikohde. Siellä on järjettömän kallista ja huonot jäätelöannokset. Mä oon kuitenkin sitä mieltä, että turistin kannattaa mennä Kööpenhaminaan ja ottaa kulkuväline suoraan Tivoliin. Se on upea paikka, sinne on suorastaan ikävä. Se on mun mielestä ehkä paras turistikohde missään ikinä - sääli että itse kaupunki ei ole ihan samaa kaliiberia.

Kööpenhaminassa menee kömpelöltä kävelijäturistilta nopeasti hermo, koska kaikki jalkakäytävät on päällystetty laatoin - joko laakein laatoin tai mukulakivin. Vinkki kunnanisille: asvaltti on jees. Tällainen laatta-alusta kun altistaa innokkaan ei-eteensä katselevan turistin kaatumaan mukkelis makkelis H. C. Andersens Boulevardille (näin voisi teoriassa tapahtua). Jos kadut olisi päällystetty asvaltilla, olisi Kööpenhamina ihanteellinen kävelykaupunki.

Kööpenhaminassa on ihastuttava kuskiton metro. Se toimii hyvin ja on todella mukava ja jännä, koska sen etuosassa on suuret ikkunat menosuuntaan, jolloin voi leikkiä metronkuljettajaa. Metro on vasta rakennusvaiheessa, tämän vuoksi se tuntuu kummalliselta - olisikohan se maailman ainoa maanalainen, jolla ei (vielä) pääse päärautatieasemalle? Mä kyllä uskon, että työteliäät tanskalaiset rakentaa sen vielä sinnekin. Yllättäen metron ollessa vielä hieman keskeneräinen parhaaksi joukkoliikennevälineeksi kiireettömälle osoittautui hop on-hop off canalboat, joka toki toimii parhaiten poutapäivinä. Se sopii ensisijaisesti turistinähtävyyksien ihailijoille, koska pääostoskadut sijaitsevat kuivalla maalla.

Tanskassa ruokailu on vaihtelevan tasoista. Tivolissa on ravintoloita jokaiseen makuun, mutta siellä ei viitsi monipäiväisen reissun jokaista ateriaa syödä, koska sisäänpääsymaksu Tivoli-alueelle on 13 e. Joihinkin ravintoloihin (esim. Helsingistä katsoen lähimpään Wagamamaan) pääsee Tivolin ulkopuoleltakin, mutta esim. ensiluokkaiseen perinteiseen Grøfteniin päästäkseen pitää maksaa Tivolin pääsymaksu. Tivolin ulkopuolelta me löydettiin yksi erinomainen ja Suomen-hintainen sushimesta, mutta muuten meillä kävi ilmeisesti huono tuuri, koska muut meidän löytämät ravintolat eivät vahvistaneet Kööpenhaminan mainetta hyvänä ruokakaupunkina. Ja tosiaan siis jäätelöt olivat liian makeita ja niiden seurassa tarjoiltiin aina jynkkyä kuminmakuista vaaleanpunaista vaahtoa, joka ei maistu.

Kiitämme

  • Tivoli. Suurin kiitos ikinä.
  • monet ravintolat
  • julkinen liikenne
Moitimme
  • hintataso
  • monet ravintolat ja perinteiset ruoat (esim. outo kuiva paneerattu kala limaisen ranskanleivän päällä, jonka nimi oli jotain smørrebrødin suuntaista, mutta joka ei sitten ollutkaan ihan sitä oikeaa smørrebrødiä)
  • valju ohjelmatarjonta dink-turisteille Tivolin lisäksi

Elämyskameli suosittelee
eikö se tullut jo selväksi?

2 comments:

Vilunki said...

Kaupungista kannattaa myös muistaa sellainen anekdootti, että allekirjoittanut nimesi sen ala-asteen maantiedon kokeessa "Köpikseksi" ja sai siitä hyvästä jälki-istuntoa. Mielestäni ihan aiheellinen rangaistus! Opinpahan kerrasta.

Polaah said...

Ei ole Kööpenhamina kuin ennen!