Thursday, December 2, 2010

Luukku 2: Tukholma

Tukholma (Stockholm) on Pohjoismaiden suurin kaupunki. Siellä asuu oikeita kuninkaallisia, trendikkäitä södermalmilaisia, rikkaita östermalmilaisia ja mamuja. Sinne pääsee Suomesta laivalla, mutta on siellä lentokenttäkin, jonne Finnair lentää Vantaalta kolmasti päivässä. Kärsivällisimmät matkailijat voivat lentää myös Sigtunan kuntaan Arlandan kentälle ja matkustaa siitä esim. sateenkaaren väreissä Tukholman keskustaan.

Tukholmassa puhutaan pääosin ruotsia. Ruotsin kielen erityispiirre on å-kirjain, jota tarvitaan sanomaan oo kuten sanassa oppivelvollisuus. O-kirjaimen nähdessään ruotsalaiset sanovat uu kuten sanassa uskonnonvapaus ja u-kirjaimen nähdessään yy kuten sanassa yhteisöllisyyskin (heja!). Ruotsin kieli on poliittisesti tärkeää lähinnä Suomessa, edelleenkin valtaosalle suomalaisista opetetaan koulussa ruotsia. Ruotsissa ei kuitenkaan äidinkieleltään suomalainen tule toimeen ruotsin kielellä, koska ruotsalaiset on ohjelmoitu vastaamaan englanniksi suomenruotsia kuullessaan. Osa ruotsalaisista puhuu myös saksaa, koska heidän lienee mahdottoman helppoa oppia sitä. Maahanmuuttajaväestöstä suuri osa puhuu suomea. Etenkin läntisissä kaupunginosissa voi paikallisten kanssa puhua myös arabiaa, kurdia, bosniaa ja turkkia vain muutaman mainitakseni.

Tukholmassa käytetään valuuttana kruunua, vaikka suuri osa ruotsalaisista haluaisi lopettaa monarkian. Eurolaisten tulee Ruotsissa muistaa, että 11 kruunua on hitusen yli yhden euron. Tukholmassa on kallista ja siellä ei mielellään käytä rahaa, on se minkä nimistä hyvänsä.

Ruotsin kuninkaalliset asuvat Tukholmassa. Perustuslain mukaan valtionpäämiehen (kuningas/kuningatar ja hänen puolisonsa) tulee olla protestanttikristitty. Pohjois-Irlannin suurin puolue lienee toivonut samanlaista lakia heillekin. Eivät onnistuneet yhtä hyvin.

Tukholmassa on matkustajalle sekä hyviä hotellivaihtoehtoja (esim. Scandic Park - edullinen ja siisti) että huonoja hotellivaihtoehtoja (esim. Radisson Strand - kallis ja rähjäinen). Kaupungissa kulkee maanalainen ja linja-autoja sekä vuosien hiljaiselon jälkeen myös raitiotie. Keskusta on kompakti kävelijälle ja suosittelisinkin tutustumista jalan (mut mä suosittelen kaikkiin kaupunkeihin tutustumista jalan).

Tukholmassa parasta on Ahlgrens Salta Bilar -makeiset. Uskallan suositella myös valokuvataiteen museota, vaikken siellä itse olekaan käynyt (luotettavat suosittelijat).

Elämyskameli suosittelee
kommenttiosioon hyvien tukholmalaisravintoloiden listaaminen

10 comments:

Vilunki said...

Sergelin torin Burger King on perin oiva ruokaravintola! Tosin svedutarjoilijat eivät suostu kuulemaan (saatika puhumaan) metkaa suomenruotsiamme, vaan vaihtavat huonoon englantiin. No, burgeri on burgeri ja kokis on kokis kielellä millä hyvänsä. Vessassa voi olla ruiskuja esillä. Lattiat ovat tahmaiset.

Rami Lindström said...

Tää ei varsinaisesti oo ravintolasuositus, koska en kuollaksenikaan muista että missä päin Tukholmaa söin. Joka tapauksessa, söin siellä ehkä kaikkien aikojen parhaan iskender kebabin! Siinä ois suomenturkkilaisten syytä ottaa mallia.

Polaah said...

Sä sait tänne ujutettua jotain Irlantiin liittyvää! Hyvä Chamsu!

Polaah said...

Siis Pohjois-, mut kuitenki!

Elämyskameli said...

Jos ois yhtään kunnianhimoa, yrittäisin varmaan saada Pohjois-Irlannin joka luukkuun. Ei taida mahtua kuitenkaan.

Anonymous said...

Ennen kaikkea, Ruotsissa myydään nuuskaa! Ja suomenruotsia puhuva voi kuitenkin saada osakseen tsemppausta: "du talar som en mumintroll."

Lettipitko said...

Listauksesta on unohdettu Tukholman tuleva valtava attraction: Muzzu&Lettipitko - residence!

Vilunki said...

Tämä on kiva blogi, mutta iphonella kommentointi on tehty niin vaikeaksi, että ei melkein kostoksi voi enää edes seurata tätä. Hitsin word verification!

Elämyskameli said...

Mä poistin mielestäni word verificationin jo aiemmin, mutta päällä näytti silti vielä olevan. Nyt on poissa, jotta iPuhelimellakin pääsee. Pidätän oikeuden laittaa wv:n taas päälle, jos Botti Bottilainen alkaa myydä pidempää peenistä.

Vilunki said...

Se on joko wv tai vw, molempia ei voi saada.